• Welcome to Suomen Pöytäjalkapalloyhdistys - Forum.
 

Uutiset:

Rekisteröidy - Lähetä sähköpostia info@subu.fi

Main Menu

Rugbyn MM-kisat

Aloittaja SouthernBoogieCat, elokuu 04, 2023, 08:35:21

« edellinen - seuraava »

SouthernBoogieCat

Eilen oli rugbysta puhetta toisaalla. Siitä keskustelusta inspiroituneena muistelin että milloin lajin MM-kisat pelataan taas. Aloin laskeskelemaan että kun ensimmäiset kisat pelattiin 1987 (niin uskomattomalta kuin se saattaa kuulostaa) ja neljän vuoden välein on pelattu kuten futiksessakin niin seuraavat kisat olisivat tänä vuonna. Tarkistin asian ja niin onkin eli järjestysajankohtia ei ole muutettu välillä - tai jouduttu koronan takia muuttamaan.

Edelliset kisat olivat siis vuonna 2019 eli juuri ennen korona-aikaa. Niitä en tainnut katsoa - en muista aivan tarkasti. Sitä edellisiä kisoja 2015 sen sijaan seurasin koska oli silloin Viaplay joka tuolloin näytti pelejä. Saa nähdä että näyttääkö mikään Suomessa näkyvistä palveluista syyskuussa alkavia kisoja. Toivottavasti näyttää niin ehkä kisojen ajaksi voisi jonkun näistä ottaa jos mahdollista vain noin kuukaudeksi ottaa palvelu käyttöön - Viaplayssä ainakin on.

Ohessa Wikipedian artikkeli kisoista: https://en.wikipedia.org/wiki/2023_Rugby_World_Cup

En ole katsonut vielä tarkkaan ketkä maat ovat mukana enkä sitä mitkä voimasuhteet ovat tällähetkellä. Voisi kuitenkin kuvitella etteivät ole muuttuneet ainakaan radikaalisti koska esim. Uusi Seelanti (yksi perinteisistä mahtimaista tässä lajissa) on voittanut Walesin keskinäisissä peleissä yli 60 vuotta putkeen. Näin olin jostain lukevinani hiljattain.

Eli eiköhän All Blacks ole vahvoilla taas alkavissa kisoissa. Ei Englantiakaan liene syytä jättää pois mestariehdokkaiden joukosta tai joukkueita kuten isäntä Ranska tai ehkä jopa Argentiina tai Etelä-Afrikka joista viimeksi mainittu on jo ainakin kertaalleen voittanut mestaruuden. Taisi olla heti sen jälkeen kun maa vapautettiin pakotteista 1990-luvulla.

SouthernBoogieCat

https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_Rugby_World_Cup

Tuossa kisahistoriaa. Etelä-Afrikka on näköjään voittanut jo kolmesti mestaruuden ja puolustaa mestaruutta nyt. Kohtasi viimeksi Englannin finaalissa.

SouthernBoogieCat

Isäntämaa Ranska voitti Uuden Seelannin kisa-avauksessa aiemmin tällä viikolla. Minusta pieni yllätys vaikka Ranska on hyvä rugbymaa. Uusi-Seelanti on ollut jo vuosia kovimpia jengejä niin pidän ainakin pienenä yllätyksenä että näin kävi että hävisivät kisa-avauksensa. Muut tähän astiset tulokset eivät sen sijaan ole olleet mitään yllätyksiä.

nabel

Jos hommataan kertsille rugby-subbuteo niin palaako eläkeläinen jatsaamaan?

SouthernBoogieCat

Lainaus käyttäjältä: nabel - syyskuu 15, 2023, 09:00:02Jos hommataan kertsille rugby-subbuteo niin palaako eläkeläinen jatsaamaan?

Tuskin. Jos jossakin on kokeiltavana sopivassa tilanteessa rugby-Subbuteo niin kyllä sitä kokeilla voi mutta aktiiviseen näpyttelyyn ei tämä eläkeläinen on enää lähdössä.

Sen verran paljon asioita tullut Subun tilalle että ei aika ja energia riitä lajin uudelleen aloittamiseen missään nimessä. Jostain sitten pitäisi luopua ja en ole luopumassa sen takia että voisin vaihtaa takaisin Subun näpäyttelemiseen vaikka olisikin rugby kyseessä.

Pelaajana Subu on taaksejäänyttä elämää - josta toki jäi hyvät muistot mm. 1990-luvun monet pelit ja turnaukset yms. - ja lajia seuraan eläkkeellä sekä voin kirjoitella kausiennakkoja mutta vanhaan en ole pelimielessä palaamassa.

SouthernBoogieCat

Subun uudelleenaloitus omalla kohdallani harrastemielessä edellyttäisi muista harrastuksista luopumista. Muuten homma ei tule toimimaan.

90-luvulla kun jonkinlaista edistystä lajissa oli en harrastanut muuta. Lukioaikana esim. kitaransoitto oli äärimmäisen minimaalista - käytännössä olematonta. Kun kitaransoitto aktivoitui 90-luvun lopulla heijastui se väistämättä Subuun.

Ainoa pelitoiminta nyt mitä teen on että iltaisin pääasiassa noin klo 19-22 välillä pelailen sen mitä pelaan joko Änäriä, eFootballia tai FIFAa ja esim.ECLn osallistun kaudella. Ostin juuri ensi kaudeksi lisenssin ja myös Suomen jääkiekkoliiton lisenssin. Tuon vähän mitä nykyään e-urheilua pelaan harrastan soittoa. Siinä harrasteet.

Jotta Subua voisin mielekkäästi harrastaa minun kohdallani pitäisi luopua joko e-urheilusta ja soittamisesta. 1-2 kertaa viikossa en matkusta kertsille ottamaan turpiin 0-7-tyyliin. Toki tuollaisia tulee e-peleissäkin mutta se että avaa konsolin illalla ja pelailee ja ottaa pataan ei vaadi viikottaista matkustelua edestakaisin.

Myös onnistumista e-peleissä tulee ihan ok siihen nähden miten vähän aikaa käytän asiaan moniin muihin nähden. Ne pelimäärät FIFA19-aikoihin nähden ovat jo historiaa olleet pitkään. Subussa kehittyminen vaatisi siis minulta harrastusten osalta asiaan omistautumista. Laji on sen verran haastava joka on Subun hienous tottakai. E-peleissäkin se että nousisin nykytasolta tosi hyväksi vaatisi omistautumista nykyistä enemmän. Nykyinen omistautuminen takaa nykyisen mielekkyyden siinä asiassa.

Omalla kohdallani jos aloittaisin Subun ja pelaisin esim. kauden Serie Assa tai HeSussa ja jos tulokset jatkuvasti 0-7-tyylisiä ja saldot kausien loputtua 10-0-0-10 1-34 0 ei ylläpidä pidempiaikaista motivaatiota pelailuun. En tarkoita että taistelisin kärkisijoista mutta pelien pitäisi lähtökohtaisesti olla tasaisempia ja voittojen ja tappioiden suhde inhimillisempi. Tuo vaatisi sitä omistautumista lajiin.

SouthernBoogieCat

Kuten aiemmin hieman ennakoin, otin kuukaudeksi Viaplayn jotta voin katsoa rugbyn MM-kisoja. Normaalisti en todellakaan Viaplaystä maksaisi mitään 45 € suunnilleen mutta rugbyn MM-kisat sentään joka neljäs vuosi joten tässätapauksessa se on paikallaan. Siellä näytti myös olevan spagettiwesternejä joten niitä voi katsoa myös joten tuolle kalliille hinnalle tulee siten vastinetta. Toki jonkun Valioliigapelinkin voi aina katsoa ja mitä muuta sieltä löytyy.

Torstaina taisi olla Uruguay-Uusi Seelanti ja viikonloppuna Irlanti-Skotlanti joten nuo pyrin katsomaan. Ainakin pudotuspeleistä eteenpäin voisi pyrkiä kaikki katsomaan aina loppuhuipennukseen.

SouthernBoogieCat

Japani-Argentiina sunnuntaina on myöskin ennakkoon mielenkiintoinen ottelu. Toinen joukkueista menee pudotuspeleihin ja toinen sijoittuu kolmanneksi. Tuo lohkojen kolmas sija on siinä mielessä tässätapauksessa merkityksellinen että lohkokolmoset varmistavat paikkansa seuraaviin MM-kisoihin. Varmasti pudotuspeleihin menevätkin pääsevät seuraaviin MM-kisoihin. Ei olisi mitään logiikkaa jos kolmoset saisivat tuon palkinnon ja esim. puolivälierissä karsiutuneet eivät.

Alkulohkoissa jäljelläolevista otteluista kun katsoin tilanteita niin nämä mainitsemani pelit voivat olla niitä mielenkiintoisimpia ennakkoon. Saattaa siellä joku ottelu vielä olla jossa on panosta erityisesti tai mielenkiintoinen ottelupari muuten kuten vaikkapa Irlanti-Skotlanti. Pudotuspeleissä sitten on luonnollisesti joka matsi ennakkoon mielenkiintoinen.

SouthernBoogieCat

#8
Tuli katsottua eilen tuo Uruguay-Uusi Seelanti. Ei ollut mikään tasainen ottelu. Uusi Seelanti oli ennakkosuosikki mutta olisin hieman tasaisempaa ottelua ennakoinut sekä tuloksellisesti että pelillisesti.

En tiennyt Uruguayn olleen noin selkeästi heikompi vaikka oli sellainen käsitys että tasoeroa näiden joukkueiden välillä on mutta en tiennyt että noin paljon mitä nyt oli. Tai sitten vaan kävi niin että joko Uruguay eilen epäonnistui pahoin ja siksi näytti heikolta tai Uusi Seelannilla on poikkeuksellisen hyvä päivä. Saattoi olla osin kyse molemmistakin edellämainituista.

73-0 ei jättänyt mitään epäselväksi tasoerosta tuossa pelissä. Toki tuossa eilen johtuen isosta tasoerosta näki hyvin onnistuneita kuvioita useita jotka hienon syöttöpelin jälkeen päättyivät tryhin eli 5 pisteeseen ja siitä sitten tuli usein 2 pistettä lisäpisteyrityksen jälkeen. Tuli noita Uuden Seelannin kuvioita katseltaessa kyllä mieleen kun rugbyn pelitapaa treenattiin aikoinaan jengissä että noin juuri valmentajat silloinkin opettivat meille miten peliä pelataan. Tuossa eilen ne näkyivät selkeästi miten pitää pelata mitä aina ei tapahdu kun näitä huipputason pelejä katsoo.

Vaikka rugbyä ei ole tullut katsottua säännöllisesti vuosien varrella  - kun sitä ei paljoa täällä Suomessa ole näkynyt -  niin kun sitä alkoi katsomaan palasivat vanhat tiedot lajista mieleen pääpiirteittäin. Ja huomasi myös että peli ei ole juurikaan muuttunut sitten 90-luvun. Jotakin pientä muutosta on saattanut tulla mutta periaatteessa peli näyttää samalta ja perusjutut siellä ovat samanlaisia mitä jo silloin treeneissä harjoiteltiin ja niitä samoja nämäkin jengit tuolla toteuttavat.

Kiva oli eilen katsoa taas rugbya ja kyllä aion mahdollisimman monta peliä nyt tämän tulevan kuukauden aikana katsoa. Ei ihan kuukautta mene mutta melkein. Loppuottelu on 28.10 joten sanotaan lokakuun aikana. Varmasti tulossa tasaisempia otteluita mitä eilen oli. Uskon että lauantaina Irlanti-Skotlanti on tasaisempi peli. Myös Japani-Argentiina-ottelusta ennakoin tasaista.

SouthernBoogieCat

Eilen Irlanti voitti Skotlannin. Skotit ovat ulkona. Puolivälierissä mielenkiintoinen ottelupari Irlanti-Uusi Seelanti. Myös Ranska-Etelä Afrikka on melkoisen avoin ennakkoon. Ranska on isäntämaa mutta Etelä Afrikka hallitseva maailmanmestari. Toisen taival päättyy jo tässä vaiheessa. Irlanti on pelannut puhtaalla pelillä ja ei olisi ihme jos pudottaisivat Uuden Seelannin. Mielenkiintoisia pareja jo tässä vaiheessa.

SouthernBoogieCat

#10
Loput kaksi puolivälierää ovat Englanti-Fidzi ja Wales-Argentiina joista jälkimmäinen ennakkoon tiukempi. Wales kuitenkin siinä ennakkosuosikki. Fidzi yllättäen jätti Australian taakseen alkulohkossa. Yllätykset loppunevat kuitenkin Englantia vastaan. Välierissä kohtaavat Wales-Argentiina voittaja ja Irlanti-Uusi Seelanti voittaja sekä Ranska-Etelä-Afrikka voittaja ja Englanti-Fidzi voittaja.

Englanti, Irlanti, Wales ja Ranska ovat voittaneet kaikki lohkonsa puhtailla peleillä. Jotkut lajia enemmän seuranneet ovat vaikuttuneet eniten Englannista ja Irlannista tähän mennessä. Englantihan on voittanut 2000-luvulla maailmanmestaruuden kertaalleen ja ollut myös finaalissa ainakin kerran sen lisäksi. Englanti on yksi suosikeista jäljellä olevista maista voittamaan mestaruuden. Uusi Seelanti on ollut perinteisesti vahva maa mutta Irlanti voi hyvinkin heidät tällä kertaa pudottaa. Toisaalta jos Uusi Seelanti menee jatkoon puolivälieristä niin ei tiedä vaikka menisivät päätyyn asti.

SouthernBoogieCat

Rugbyn MM-kisojen puolivälierä Wales-Argentiina menee osittain päällekkäin Huuhkajien pelin kanssa. Onneksi tietokoneella voi katsoa käytännössä yhtäaikaa pelejä. Avaa kaksi selainikkunaa. Toiseen Viaplay päälle ja toiseen YLE Areena. Urheilulähetyspainotteinen ilta tiedossa siis.

SouthernBoogieCat

#12
Argentiinan voitto Walesistä pieni yllätys. Uusi Seelanti pelasi kuten Kanada lätkän MM-kisoissa konsanaan. Heidän tasolleen heikohko alkulohko josta kuitenkin jatkoon.

Sitten kun voitosta pelataan - kuten eilen - oli joukkue elementissään. Irlanti pelasi lisäksi hyvin ja peli oli tiukka. Uusi Seelanti puolusti todella hyvin aivan lopussa kun Irlannilla kova yritys hakea ratkaisevaa trytä.

Molemmat eiliset pelit olivat tiukkoja vääntöjä. Toivottavasti tänäänkin. Erityisesti odotan Irlanti-Uusi Seelanti-ottelun kaltaista taistelupeliä Ranska-Etelä Afrikka-ottelusta. Englanti-Fidzi ei ennakkoon oli yhtä tasaiseksi ennakoitava vaikka voihan kisoissa nähdä jättipaukun mitä Argentiinan voitto eilen ei ollut vaikkakin pieni yllätys sekin.

Voittihan Fidzi alkusarjassa Australian jota voittoa ei voi väheksyä. Lisäksi tasainen peli Walesiä vastaan. Muut lohkon maat eivät mitään huippumaita. Englanti tosin tähän mennessä pahin vastus.

SouthernBoogieCat

Eilen taas rugbyn juhlaa. Molemmat eiliset pelit hienoja otteluita joissa jännitys säilyi loppuun asti. Fidzi ja Ranska molemmat lähellä yllätyksiä. Ranskan voitto olisi toki pienempi yllätys ollut mutta se jos Fidzi olisi pudottanut Englannin olisi kyllä ollut kisojen isoin paukku tähän mennessä.

Välierissä parit Englanti-Etelä-Afrikka ja Argentiina-Uusi Seelanti. Toivottavasti taas on tiedossa hyvätasoisia pelejä ja uskon niin.

Jo puolivälierät antoivat vastinetta Viaplayn tilausmaksulle. Harmi vaan että Viaplay on niin kallis koska sieltä ilmeisesti (jos koskee Suomessa näkyvää kanavaa) olisi tulossa jatkossakin rugbyä. Pelien aikana mainostettiin että rugbyä olisi Viaplayltä tulossa enemmänkin. Nyt ainakin täyttä vastinetta rahalle on ollut tämä kuukauden tilaus MM-kisojen huipennuksen ajan. Katsoin myös lauantaina Notts County-Mansfield-ottelun osittain.

SouthernBoogieCat

Lainaus käyttäjältä: SouthernBoogieCat - lokakuu 16, 2023, 07:49:30Välierissä parit Englanti-Etelä-Afrikka ja Argentiina-Uusi Seelanti. Toivottavasti taas on tiedossa hyvätasoisia pelejä ja uskon niin.


Hyvätasoisia pelejä olivat välierät. Tosin Argentiinalla ei ollut mitään jakoa Uuden Seelannin kyydissä. Se oli hieman yllättävää minulle ettei Argentiina tuon parempaa vastusta antanut. Englanti-Etelä-Afrikka oli odotetusti tiukka ja olisi voinut kääntyä toisinkin päin.

Finaalissa kuitenkin monivuotinen menestyjä Uusi Seelanti ja hallitseva maailmanmestari Etelä-Afrikka. Uusi Seelanti näytti tasonsa vaikka kisat eivät alkaneet parhaalla mahdollisella tavalla. Tappio avausottelussa isäntämaa Ranskalle. Sen jälkeen paransi peliään ja pudotti matkalla siihen asti paremmin pelanneen Irlannin puolivälierissä ja varmasti tuosta itseluottamus nousi ja niin vaan joukkue eteni taas finaaliin.

Vertaus Kanadaan jääkiekon puolelta ei tässä tapauksessa ole minusta väärin. Ja kuten Kanada usein jääkiekon MM-kisoissa, voi Uusi Seelanti aivan hyvin tulevana lauantaina juhlia maailmanmestaruutta mutta ei ole vaikea ennakoida tiukkaa finaalia.