• Welcome to Suomen Pöytäjalkapalloyhdistys - Forum.
 

Indiana Jones-elokuvat (taas ajankohtainen leffasarja)

Aloittaja SouthernBoogieCat, heinäkuu 03, 2023, 14:02:59

« edellinen - seuraava »

SouthernBoogieCat

Tässä topicissa voi keskustella myös sarjan aiemmista elokuvista vaikka aloitus koskee uusinta Indiana Jonesia.

Edellinen Indiana Jones oli minusta tosi huono. Tästäkin pelkäsin ensin yhtä huonoa mutta traileri antoi toiveita että alkuperäisten 80-lukulaisten tunnelma ja hyvät puolet tulee tässä esiin kun niitä ei edellisessä juuri ollut. Sen näkee piakkoin kun menen tämän uuden toki katsomaan.

Alkuperäiset Indiana Jonesit tuottivat varmasti jo ensi-ilta viikkoinaan tuotantokustannukset takaisin. Niihin nähden varmastikin tämä uusi tulee olemaan floppi. En kyllä odotakaan alkuperäisen tasoista mutta traileri antoi pieniä toiveita että ei aivan täyttä roskaa tule. Linkissä ei kuitenkaan ole traileria (kuten edellisestä voisi päätellä) vaan juttu tästä että ensi-ilta viikko on ollut tuloksellinen pettymys.

https://www.is.fi/viihde/art-2000009693857.html


Kasariajan lopulla olivat Indiana Jones-leffat minulla ahkerassa katselussa. Viimeisen ristiretken kävin Brysselin siihen aikaan huippumodernissa leffateatterikeskuksessa katsomassa varmaankin viisi kertaa.

SouthernBoogieCat

Perjantaina menossa Itiksen IMAXiin tämän katsomaan. Toisin kuin Suomessa (ja ehkä muuallakin) luullaan ei IMAX ole vasta viime vuosina keksitty idea. IMAX-teatteri oli jo Brysselin Kinepolis-teatterissa 80- ja 90-luvun taitteessa ja varmasti muuallakin maailmassa tuolloin. Toki tekniikka on siitä kehittynyt. Mutta tuo teatterikonsepti - jossa näytettiin muihin elokuviin verrattuna hienommalla tekniikalla tehtyjä elokuvia - on ollut olemassa jo pitkään.

IMAXilla oli tuohon aikaan tehty yksi NASAn sukkuloista kertova dokkari jonka kävin parikin kertaa aikoinaan katsomassa. Lisäksi on tehty Rollareiden Steel Wheels-kiertueesta konserttifilmi IMAXille.

Se kiertue oli 1980- ja 1990-luvun taitteessa Rollareiden ensimmäinen kiertue pitkään aikaan heidän vietettyään useamman vuoden hiljaiseloa 80-luvulla Jaggerin ja Richardsin ollessa riidoissa ja tehtyä soololevyjä. Tuon Rollareiden IMAXin olen nähnyt mutta VHS:nä jonka julkaisu videoformaatissa oli jälkikäteen ajateltuna melkoisen erikoista. IMAXin pointti meni tuossa koska eihän se videona kotona katsottuna tunnu samalta miltä teatterissa jossa en tuota Stonesien konserttileffaa ole siis nähnyt.

Mutta perjantaina näkee millainen uusi Indiana Jones on. Olen kuullut siitä osalta sen jo nähneistä kehuja. Osan mielestä parempi kuin edellinen vaikka moni ei silti pidä sitä alkuperäisten Indiana Jonesien veroisena. En usko että minäkään tule pitämään alkuperäisten veroisena mutta mahdollista on että on parempi kuin edellinen.

SouthernBoogieCat

Perjantain leffakäynti peruuntui johtuen omista aikataulumuutoksistani. Mentiin katsomaan kaverin kanssa eilen. Kyllä täytyy sanoa että paljon parempi oli mitä edellinen Indy-leffa mutta ei pärjää silti 80-luvun Indiana Jones-leffoille. Samaa henkeä oli saatu mukaan hyvin kuin esim. Kadonneen aarteen metsästäjissä tai Viimeisessä ristiretkessä ja pääpahiksena ollut Mads Mikkelsen teki loistorooli josta tuli mieleen Kadonneen aarteen metsästäjistä Ronald Laceyn tekemä onnistunut roolisuoritus pääpahiksena.

Pelkäsin ennen traileria että olisi tulossa Kristallikallon valtakunnan kaltainen epäonnistunut turhake mutta traileri antoi toivoa paremmasta. Ja niin myös kävi että ihan hyvää jälkeä tuli nyt vaikka Spielberg ei ollutkaan ohjaajana. Minusta tyylikäs päätös (toivottavasti jää sellaiseksi) tälle legendaariselle leffasarjalle. Ainakin tyylikkäämpi päätös tämä kuin jos olisi edelliseen jäänyt. Siksi tämä osoittautui minusta perustelluksi julkaisuksi.

Kävin ennen Indyä katsomassa Hiidenpadan - Disney animaation 80-luvulta. Siitä olin siltä ajalta vain kuullut mutta en ollut tuolloin melkein 40 vuotta sitten sitä nähnyt. Nyt kävin mielenkiinnosta katsomassa kun olin siitä aikoinaan mm. Aku Ankka-lehdestä lukenut. En ollut silloin saanut sitä mennä katsomaan.

Ei oikein ollut mikään ihmeellinen. Oli aikoinaan aikansa kallein animaatioelokuva ja sen ajan parhaalla tekniikalla tehty. Ei nyt tuntunut oikein miltään. Aiemmin kävin Hyvät, pahat ja rumat katsomassa ja vaikka oli vanha elokuva sekin ja vanhalla tekniikalla tehty niin toimi. Hiidenpata ei minusta toiminut. Kuitenkin kiinnostavaa nähdä millainen oli.

Sattui eilen kaksi leffaa putkeen koska perjantaille alunperin tarkoitettu siirtyi sunnuntaille. Ei ehkä optimaalisin keskittymisen kannalta mutta tulipahan käytyä.