• Welcome to Suomen Pöytäjalkapalloyhdistys - Forum.
 

Uutiset:

Rekisteröidy - Lähetä sähköpostia info@subu.fi

Main Menu

Ykkönen 2018

Aloittaja Killer, huhtikuu 11, 2018, 19:45:45

« edellinen - seuraava »

Killer


Killer

Juha Valtteri Salmisen ansiokas kirjoitus:

Viikon lampaanahteri lähetetään express-kuljetuksella Tammisaareen.

Piskuinen Ekenäs IF on kerännyt ansaittua ihailua nousemalla nuoren espanjalaisvalmentaja Gabri Garcia Xatartin johdolla Ykkösen nousutaisteluun. Viime viikolla sympatiapisteet kuitenkin karisivat nopeasti.

Kaikki alkoi EIF:n taannoisesta vierasottelusta Kotkassa. Tammisaarelaisten maalivahti Jonathan Jäntti solvasi KTP-hyökkääjä Jean Silvaa rasistisesti. Asiasta nousi kohu suomalaisessa jalkapallossa. EIF reagoi nopeasti asettamalla Jäntin omatoimisesti kolmen ottelun pelikieltoon, ja sekä seura että Jäntti pahoittelivat tapahtunutta.

Suoraselkäisesti ja hienosti hoidettu – kunnes EIF:n toinen maalivahti Mehdi El Moutacim loukkaantui. EIF pakitti ja perui Jäntin pelikiellon, jotta tämä saataisiin tolppien väliin viime sunnuntain JJK-otteluun.

Toki El Moutacimin loukkaantuminen tuli eteen yllättäen ja asetti EIF:n urheilullisesti vaikeaan välikäteen, mutta so what. Totta kai ykkösmaalivahdin poissaolo olisi ollut muutenkin pelillinen isku EIF:lle. Silti seura ihan oma-aloitteisesti päätti pelikiellosta ja otti irtioton rasismista. Kyse ei alun perinkään ollut urheilullisin perustein tehdystä päätöksestä, eikä sen olisi sellaiseksi pitänyt missään olosuhteissa muuttuakaan.

Oikeastaan kyse ei tässä kohdin ole urheilusta ylipäätään, vaikka tämä nimenomainen tapaus tapahtuikin jalkapallon viitekehyksessä. Kyse on rasismin vastustamisesta, joka puolestaan on arvovalinta.

Arvot eivät vain enää ole arvoja, jos ne vaihtuvat yhdessä silmänräpäyksessä. Arvot ovat kunnia- ja identiteettikysymys, joiden edessä pitää välillä olla valmis myös uhrautumaan (ei uhriutumaan). EIF:lle yksittäinen sarjaottelu (jonka joukkue muutenkin lopulta hävisi) oli liian suuri uhraus, jotta sen olisi voinut tehdä rasismin vastaisella taistelukentällä.

Johtopäätös: rasismin vastustaminen ei ollutkaan EIF:lle oikea arvo, vaan kivaa kilvenkiillotusta mediassa.

Korostettakoon, että Jäntti itse on jo synninpäästönsä ansainnut. Hän huuteli typeriä, mutta pyysi tekoaan reilusti anteeksi eikä itse päättänyt pelikieltonsa kumoamisesta.