• Welcome to Suomen Pöytäjalkapalloyhdistys - Forum.
 

Uutiset:

Rekisteröidy - Lähetä sähköpostia info@subu.fi

Main Menu

Nostalgiafutis-topic

Aloittaja SouthernBoogieCat, maaliskuu 23, 2020, 10:52:55

« edellinen - seuraava »

nabel

Jotta sotketaan topikin lajikin:


SouthernBoogieCat

#16
Tämä nostalgia-topic lienee sopiva keskusteluketju luetella ja halutessaan kommentoida näkemiään ikimuistoisia MM-kisaotteluita vuosien varrelta (EM-kisat voinee halutessaan ottaa myös tähän ja laskea siten arvokisaottelut keskustelun aiheeksi). Muutama näkemäni klassikko (ei järjestyksessä välttämättä):


Hollanti-Länsi-Saksa  1990 neljännesvälierä

Tämä listan kärkeen pelkästään siksi että olin tuolla paikanpäällä. On edelleen yksi sekä pelin tason puolesta että paikanpäällä todistamieni otteluiden parhaita. Tunnelma oli myös erinomainen täydellä San Sirolla. Barcan El Clasicoista jälkimmäinen vuonna 2008 voi ainoastaan kilpailla tunnelman osalta tämän kanssa niiden futismatsien osalta joissa olen paikanpäällä ollut. Hollanti-Länsi-Saksa lukeutui myöskin Italian MM-kisojen parhaisiin otteluihin. Hollannin tuskaiset kisat vuoden 1988 EM-kullan jälkeisen krapulan jälkeen huipentuivat tähän peliin.

Argentiina-Romania 1994 neljännesvälierä

Maradona oli alkusarjan jälkeen saanut pelikiellon ja puuttui tästä ottelusta. Argentiinan peli varmasti osittain siksi sekosi. Silti pelasi hyvän ottelun mutta Romania oli maaginen ja erityisesti parivaljakko Hagi ja Dumitrescu. Vauhtia päästä päähän koko pelin ajan.


Italia-Argentiina 1990 välierä

Legendaarinen peli jossa siihen saakka maalinsa puhtaana pitänyt isäntäjoukkue joutui antautumaan ja luhistui paineiden alla rankkareilla. Myöskin legendaarinen tuomarin unohdus jatkoajalla kellon katsomisessa. Argentiina vaikeuksien kautta selviytyi voittajaksi ja Maradonan uran käytännössä päätepiste. Tuon jälkeen suosio romahti Napolissa ja tuli huumekäry ja sen jälkeen ei palannut enää entiselleen lukuunottamatta lyhyttä loistoa USAn kisojen alkulohkossa.

Länsi-Saksa-Englanti 1990 välierä

Hyvin Englanti haastoi ja hävisi vasta rankkareilla. Gazzan kyyneleet ovat tämän ottelun kuvista jääneet historiaan sekä Shiltonin moka Länsi-Saksan maalissa. Pelin taso tuon kisojen moniin matseihin nähden erinomainen kuten toisessa välierässäkin ja parissa muussa ottelussa.


Brasilia-Saksa 2014 välierä

Legendaarinen Brasilian "Suomi-USA"-tyylinen romahdus (Viittaa Vancouverin 2010 olympialätkän Suomen romahdukseen välierissä USAa vastaan). Tuon romahduksen totaalisuus tekee tuosta ottelusta mieleenjäävän ja vielä kun se kävi isäntäjoukkueelle. Brasilian 2000-luvun vastine vuoden 1950 Uruguay-ottelulle jossa Brasilia loppusarjan ratkaisupelissä hävisi 2-1 noin 200000 katsojan edessä Maracanalla.

Saksa-Argentiina 2010 puolivälierä

Tähän saakka kisoissa vakuuttavasti esiintynyt Maradonan valmentama Argentiina romahti täysin. Saksa teki tuolloin uutta paluuta joka huipentui seuraaviin kisoihin ja maailmanmestaruuteen. Näissä kisoissa ei vielä riittänyt Espanjalle välierissä.


Brasilia-Ranska 1986 puolivälierä

Dramaattinen ottelu jossa Platini mokasi pilkun mutta Ranska voitti. Zico mokasi myöskin pilkun ja Socrates koetti samaa kikkaa rankkarikisassa kuin Puolaa vastaan neljännesvälierissä. Yleisesti moni pitää tätä ottelua yhtenä isona kisaklassikkona kuten itsekin pidän.


Argentiina-Englanti 1986 puolivälierä

Ottelu josta ei tarvinne tapahtumia mainita. Yksi noiden kisojen ikoninimmista otteluista jonka kaksi tapahtumaa on noussut noiden kisojen symboleiksi. Toinen sen hienouden takia ja toinen räikeän virheen takia. Olen onnellinen että olin tuolloin 1986 jo sen ikäinen ja seurasin jo silloin futista että näin tämän ottelun silloin kun se pelattiin. Tosin en aivan muista oliko kyseessä suora vai jälkilähetys seuraavana päivänä mutta kisojen aikana kuitenkin näin tämän pelin kuten tuon Brasilia-Ranska ottelunkin ja muut näkemäni Meksikon kisojen pelit.


Bulgaria-Saksa 1994 puolivälierä

Barca-fanina toki kannustin Bulgariaa kisoissa ja toivoin Stoichkovin maaleja. Täytyy myöntää että ennen ottelua en hirveästi antanut Bulgarialle ennakkoon saumoja Saksan kaatoon. Mutta niin vaan kävi että pääsin yllättymään. Stoichkovin vapari tuossa pelissä ja Letchkovin pusku ovat kyllä jääneet mieleen ja aiheuttivat tuuletukset kun katsoin tuota peliä.Muitakin hyviä ja mieleenpainuvia kisapelejä varmasti itsellänikin on mutta tässä ensinnä mieleentulevat. Voisi lisääkin kirjoitella mutta jätän toistaiseksi tähän.

Tuo Englanti-Kamerun-ottelu vuoden 1990 puolivälieristä tulee lisää tähän listaan. Siitä toisaalla kirjoitin joten ei tässä sen enempää.

Hönkki

Henkilökohtaisesti 1982 ehkä ne suurimmat kisat. Erityisesti jäänyt mieleen Espanja - P-Irlanti jonka kuuntelin radiosta kesämökillä pimeässä huoneessa. Kuului vain selostajan ääni ja P-Irlanti voitti.
Bailey, Gidman, Albiston, Wilkins, Moran, McQueen, Coppell, Birtles, Stapleton, Robson, Macari. Sub. Moses

SouthernBoogieCat

#18
Lainaus käyttäjältä: Hönkki - joulukuu 12, 2022, 16:05:38
Henkilökohtaisesti 1982 ehkä ne suurimmat kisat. Erityisesti jäänyt mieleen Espanja - P-Irlanti jonka kuuntelin radiosta kesämökillä pimeässä huoneessa. Kuului vain selostajan ääni ja P-Irlanti voitti.

Itse en vielä 1982 seurannut futista mutta olen nähnyt noiden kisojen maaleja jälkeenpäin mm. YouTubesta sekä esimerkiksi Sean Conneryn juontamasta kisadokkarista. Espanjan joukkueesta on jäänyt sellainen vaikutelma noista kisoista (mitä olen lukenut, kuullut ja nähnyt pätkiä) että joukkue alisuoritti reippaasti ja joidenkin näkemysten mukaan hyötyi tuomariratkaisuista alkulohkossa joita ilman olisi hävinnyt tuon P-Irlanti-pelin lisäksi ainakin toisen ja ei olisi päässyt jatkoon.

Noiden kisojen ainutkertainen jatkopelien systeemi oli monien kisoja seuranneiden ja niitä kommentoineiden mielestä epäonnistunut. Ei se 24 joukkueen parempi systeemikään (Vuosina 1986-1994 käytössä ollut ja nykyään EM-kisoissa oleva) hyvä ole mutta se että 12 jengiä meni jatkoon ja pelasivat neljässä kolmen joukkueen lohkoissa joissa saattoi käydä mm. niin että ennen viimeistä ottelua lohkovoitto ja jatkopaikka olisi ratkennut ja näin lohkon vikalla ottelulla ei olisi ollut merkitystä. Näin taisi jossakin jatkolohkossa käydäkin.

24 joukkueen turnaus ei ole oikein järkevä vaan kyllä osallistujamäärä pitäisi olla joko 8, 16 tai 32 jotta järkeviä formaatteja voidaan keksiä. MM-kisoissa ei ole paluuta enää 16 maahan joten 32 maan turnaus olisi järkevin. Tosin turnausta ollaan käsittämättömästi paisuttamassa 48 maahan jossa tulee taas näitä formaattiongelmia.