• Welcome to Suomen Pöytäjalkapalloyhdistys - Forum.
 

Uutiset:

Rekisteröidy - Lähetä sähköpostia info@subu.fi

Main Menu

EM-kisat 2016

Aloittaja Killer, syyskuu 09, 2014, 23:42:30

« edellinen - seuraava »

Killer

FT: Islanti -Turkki 3-0.

Täällä heitä kutsuttaisiin lehdistössä varmasti jalkapallokääpiöiksi tms....

Jo viime MM-karsinnoissa joukkue oli lohkonsa toinen, ja play-offseissa hävisi Kroatialle yhteismaalein 0-2 (0-0,0-2).
Uskon, että nytkin maa menee vähintään karsimaan jatkopaikasta. Valitettavasti(?) täytyy todeta, että esim pelaajamateriaali on huomattavasti parempaa kuin Suomella.

Suomalaisen fudiksen syyt aika paljon syvemmällä kuin: "olosuhteet, "mut ku lätkä on ykköslaji", ja "kaikki nuoret istuu vaan koneiden ääressä" -tyyppinen syväavomaankurkkuanalyysi.

SPLsta olisi syytä mennä opintomatkalle Islantiin.

Benali

#1
Kaikkeen sama. Toki myös valmentajana velho jonka kanssa Ruotsi teki virheen kun päästi pois.

Islantihan on tuottanut vuosien saatossa aiemminkin laadukkaita yksilöitä ja nyt on tosiaan paljon laatua samaan aikaan kentällä. Toki kukkona tunkiolla on Rotherhamin ikinuori ex-djurgården Kari Arnason.

Suomessa tapetaan yksilön luovuus jo alle 10-vuotiaana (nähty on)...

AriFerra

Lainaus käyttäjältä: Benali - syyskuu 09, 2014, 23:53:02
Suomessa tapetaan yksilön luovuus jo alle 10-vuotiaana (nähty on)...

Onneksi "kaikki pelaa" zydeemistä ollaan luopumassa. Ja Killerin opintomatkalle Pöllöliittoon: Jes!

Asiaan: Jos nyt niin ihmeellisesti kävisi, että Suomi lopputurnaukseen menisi (olettaen että Paxu laittaa Erzin kärkeen ja Pukki pelaa 10-paikkaa jne.), toki näitä gloryhuntereita ilmestyisi pilvin pimein kertomaan että "oikeasti futis on hieno laji, mutta kun kaverit diggaa lätkää niin sit mäkin".

Tuskin Suomi lopputurnaukseen asti yltää. Kreikka hävisi ekan matsin, mutta ne nousevat kuitenkin lohkovoittoon. ja koska Pirlantikin otti jo voiton kuten Romania, niin arvattavasti pelataan niin paljon ristiin että sou lon Finland. Edes kolmossija olisi ehkä vaatinut sen, että yksi joukkue dominoisi lohkoa ja ottaisi pinnoja pois muilta, jolloin Suomelle olisi tullut mahkut kakkos tai edes kolmossijaan.

Niin tahi näin, ja kävi mitenpäin vain, aina joka kisa, oli se sitten vaikka Suomen nelosdivari tai Italian Serie D, sytyttää kun sitä alkaa seuraamaan. Upea laji.
S.P.Q.R. -> Sono pazzi questi romani
http://subbuteo-ile-ja-jere.vuodatus.net/
EN TYKKÄÄ ENKÄ JAA!

Rossonero

Islanti on oikeastaan koko 2000-luvun pelannut karsintoja erittäin potentiaalisesti ja yli suomalaisten luulojen. Mutta aliarvioidaanhan täällä Viroakin, joka sekin on esiintynyt edukseen viime vuosina. Ja Armeniahan on täällä edelleen pieni kuuden pinnan jengi jne...

Islannista on todettava, että sen verran mitä tulee seurattua, pelataan maan omissa sarjoissa pääsarjasta alasarjoihin ja naisten sarjoihin erittäin maalirikasta futista. Ja nyt trendinä on se, että hyökkäämällä menestyy bunkkeria paremmin. Ikävä Suomelle, joka on Muurisen poikkeusajan ulkopuolella pelännyt enemmän häviötä kuin uskaltanut hakea voittoa.

Lainaus käyttäjältä: Benali - syyskuu 09, 2014, 23:53:02
Toki myös valmentajana velho jonka kanssa Ruotsi teki virheen kun päästi pois.

Erittäin sama. Yksi aliarvostetuimmista valmentajista, joka kuitenkin on taktikkona ihan eri kaliiberia kuin monet tunnetummat. Lakupekan kohdalla älyttömintä oli, kun vuoden 2010 MM-kisoissa oli saanut toivottoman Nigerian lyhyessä ajassa siihen kuosiin, että pelillisesti oli rahkeet jatkoon. Sitten Sani Kaitan idioottimainen ulosajo ja hyökkääjien viimeistelyvirheet kaatoivat homman, ja (ainakin suomalaisessa) mediassa Lagerbäckiä kritisoitiin. Tosiasia on, että Nigeria ei ole juuri milloinkaan pelannut niin järkevästi ja toimivasti joukkueena.

Rossonero

Lainaus käyttäjältä: AriFerra - syyskuu 10, 2014, 00:54:50
Onneksi "kaikki pelaa" zydeemistä ollaan luopumassa.

Vahvasti eri mieltä. Ongelma ei ole kaikki pelaa -systeemissä, vaan oikeastaan kaikessa muussa. Kun tutkitaan lahjakkuutta (mm. prof Kari Uusikylä), on todettu, että se ei mitenkään välttämättä tule etenkään urheilussa suvereeniutena esille nuorena, koska silloin fysiikalla on suurempi merkitys. Lisäksi todelliset lahjakkuudet, nerot, ovat erittäin herkkiä ja väärällä tavalla käsiteltyinä siirtyvät muualle. Lahjakkuus näkyy tietenkin jo suhteellisen nuorena, mutta kun suomalaiset junnuvalmentajat eivät ymmärrä siitä mitään ja ajattelevat vain tulosta, he eivät peluuta sitä superpotentiaalista liian pientä ja hentoa poikaa, vaan ikäistään suurempia korstoja, joiden avulla voitetaan joku kymmenvuotiaiden turnaus, jipii, vuuhaa, elämän täyttymys! Kaikki pelaa -systeemi tähtää juuri siihen, että ne pelaajat, jotka kehittyvät muita myöhemmin (lasten fyysinen ja psyykkinen ikä on usein aivan eri kuin biologinen ja vaihtelee paljon), jatkavat pelin parissa. Suomessa on typerällä tavalla tuloshakuisuudella ja ammattitaidottomuudella pudotettu pois lukuisia lahjakkuuksia. Lisäksi on hyvä muistaa, että liian kova satsaus yhteen asiaan liian aikaisin, johtaa lapsella helposti kyllästymiseen ja liikunnallisessa mielessä se myös yksipuolistaa (vastakohtana vaikkapa Ibrahimovic).

Mistä tulevat lähes kaikki kovimmat hyökkäävät pelaajat? Ne tulevat ihan muualta kuin akatemioista. Kaká taisi joidenkin arvioiden mukaan olla ensimmäinen todella suuri tähti, joka oli pienestä saakka treenannut akatemioissa. Suurin osa tulee kaduilta, pikkupeleistä, futsalista jne. joissa saa harhauttaa, menettää pallon, hävitä - ja oppia ilman pelkoa. Ei ole myöskään sattumaa, että akatemioiden viedessä Brasiliassa yhä nuoremmat lahjakkuudet, on brasilialaisten hyökkäyspelaajien taso huonompi kuin koskaan ja maan sarjoissa tehdään tosi vähän maaleja. Tällä hetkellä akatemioiden parhaat tuotokset ovat rikkovia keskikenttäpelaajia. Katujen parhaat tuotokset olivat garrinchoja, carecoja, romarioita, bebetoja, ronaldoja, rivaldoja, ronaldinhoja, jotka aloittivat oikean futiksen peluun kovemmissa jengeissä yleisesti aika myöhäisellä iällä ja kehittyivät katufutiksessa ja jotkut lisäksi esim. futsalissa, joka on huomattavasti teknisempi hyökkäysvoittoinen peli.

Ja kaikki pelaa -systeemin tärkein osa minulle, subbuteon Alpo Suhoselle, on se, että urheiluharrastuksen tärkein tehtävä on kasvattaa ihmisenä kaikkia ja tarjota kaikille jotakin. Muuten kyseistä toimintaa ei pitäisi tukea millään julkisella rahoituksella, koska menestys ei ole itseisarvo, ihmisenä kasvaminen on. On hyvä tiedostaa, että vaikkapa Teemu Pukista on sanottu, että hänen kehityksensä pysähtyi, kun hän pääsi liian helpolla Suomessa junnuna, koska pelasi aina eikä oppinut tekemään tosissaan töitä avauspaikkansa eteen. Sevillaan mentäessä juna oli jo mennyt, ja hänen kehityksensä oli siellä edellisellä asemalla. Sitä on vaikea ottaa kiinni ja vielä vaikeampaa on opetella tekemään töitä. Jos hän olisi istunut penkillä myös joukkueen parhaana pelaajana, jos ei tehnyt yhtä paljon töitä treeneissä kuin muut, olisi ehkä "surkeatasoisessa skottiliigassa" syntynyt enemmän maaleja.

Miksi Belgia on noussut melko lyhyessä ajassa niin vahvaksi loistavien pelaajien tuottajaksi? Vastaus on, että Belgiassa on luotu saksalaisen 2000-luvun alun mallin mukaan yhteiset systeemit koko junnutoiminnalle. Ja ennen kaikkea siellä otettiin käyttöön ajatusmalli, jossa junnupelien tarkoituksena oli pelaajien kehittyminen eikä voitontavoittelu. Valmentajia ja seuroja siis määrättiin peluutamaan tietyllä tavalla, hyökkäävästi, ja kiellettiin pelaamasta tuloshakuisesti. Tämä oli aluksi ollut kova pala monille ja herättänyt vastarintaa, mutta todella nopeasti hyvät tulokset kehityksessä saivat kaikki idean taakse.

Suomesta puuttuu futiksessa (ja lätkässä) tällainen ajatustapa täysin. Täällä ei myöskään ole laadukkaita valmentajia tai edes kelvollisia kasvattajia (todella suuri asia lahjakkuuksien saamisessa esiin) junnuvalmentajina juurikaan. Täällä puolustetaan ja yritetään välttää tappio. Nin suomalaista. Kuten sekin, että taas jää kisapaikka saamatta.

Hönkki

LainaaJa kaikki pelaa -systeemin tärkein osa minulle, subbuteon Alpo Suhoselle

Olen aina pitänyt sinua subbuteon Arsene Wengerinä
Bailey, Gidman, Albiston, Wilkins, Moran, McQueen, Coppell, Birtles, Stapleton, Robson, Macari. Sub. Moses

Killer

Lainaus käyttäjältä: Hönkki - syyskuu 10, 2014, 11:58:26
LainaaJa kaikki pelaa -systeemin tärkein osa minulle, subbuteon Alpo Suhoselle

Olen aina pitänyt sinua subbuteon Arsene Wengerinä

Hönkki, pyydän! Käytä lainausta  en joskus niin, ettei tarvitse etsiä kenen aiemmasta kirjoituksesta kyse. Jookoste jooko?

Hönkki

Rosso kirjoitti
LainaaMistä tulevat lähes kaikki kovimmat hyökkäävät pelaajat? Ne tulevat ihan muualta kuin akatemioista. Kaká taisi joidenkin arvioiden mukaan olla ensimmäinen todella suuri tähti, joka oli pienestä saakka treenannut akatemioissa. Suurin osa tulee kaduilta, pikkupeleistä, futsalista jne. joissa saa harhauttaa, menettää pallon, hävitä - ja oppia ilman pelkoa.

Varmaan pitää osittain paikkansa, mutta eikös Ajaxin ja Barcan akatemiat ole ihan kovia hyökkääjienkin kasvattajina ? Ja mistäs tulivat Saksan maailmanmestarien hyökkääjät ?


Bailey, Gidman, Albiston, Wilkins, Moran, McQueen, Coppell, Birtles, Stapleton, Robson, Macari. Sub. Moses

Hönkki

Lainaus käyttäjältä: Killer - syyskuu 10, 2014, 12:03:37
Lainaus käyttäjältä: Hönkki - syyskuu 10, 2014, 11:58:26
LainaaJa kaikki pelaa -systeemin tärkein osa minulle, subbuteon Alpo Suhoselle

Olen aina pitänyt sinua subbuteon Arsene Wengerinä

Hönkki, pyydän! Käytä lainausta  en joskus niin, ettei tarvitse etsiä kenen aiemmasta kirjoituksesta kyse. Jookoste jooko?

kuka muu kuin Rosso voi kirjoittaa tuollaisen lauseen ?
hymärillä
Bailey, Gidman, Albiston, Wilkins, Moran, McQueen, Coppell, Birtles, Stapleton, Robson, Macari. Sub. Moses

Porvoon turkkilainen

Suomen ainut kansainvälisen tason pelimies on Roman Jeremenko, kuten suomenkielellä kuuluu kirjoittaa, mutta meillä on laaja joukko tasaisia puurtajia, joilla voidaan jopa kisoihin mennä. Pakko uskoa. Joka tapauksessa mukavaa, kun syksyllä nähdään Helsingissä kunnon jalkapalloa koko rahan edestä, vaikka lippujen hintapolitiikka vieläpä näin laman aikaan ärsyttää oikein kunnolla.

Islannin materiaali on kapea, mutta jos kaikki parhaat pelikunnossa, niin saattaa olla jopa paperilla lohkonsa toiseksi paras heti Hollannin jälkeen. Ihmetyttää miten noin pieni maa tuottaa pelaajia, jotka saavat säännöllisesti peliaikaa Valioliigassa ja kärjet mättävät maaleja Hollannin liigassa. Käsipallosakin maailman huippuja. Toivotaan Markkasen ja Riskin kunnon kehitystä. Pukki on ikävä kyllä menetetty tapaus.

AriFerra

Lainaus käyttäjältä: Porvoon turkkilainen - syyskuu 10, 2014, 12:31:48
Pukki on ikävä kyllä menetetty tapaus.

Eikös tuo taas sunnuntaina jakanut ihan kivasti. Maalinteossa kyllä tuhnuilee, mutta toimisiko kokonaisuus paremmin jos olisi tosiaan toisena kärkenä hieman alempana?
S.P.Q.R. -> Sono pazzi questi romani
http://subbuteo-ile-ja-jere.vuodatus.net/
EN TYKKÄÄ ENKÄ JAA!

Porvoon turkkilainen

Vai oliko niin, että molemmat sunnuntain ns. maalisyötöt tapahtuivat säkällä  ;D Ekassa laukoi ja tokassa haltuunotto epäonnistui. No, tärkeitä maaleja joka tapauksessa. Toivon olevani hänen uraennustukseni suhteen väärässä.

Hönkki

Suomen pelaajat pitää roolittaa oikein, jotta saadaan hyvää peliä. Riskille ja Hämäläiselle pitää pelata pistosyöttöjä syvyyteen. Pukki pitää saada pallon kanssa rp-alueen rajalle, josta hän pääsee yrittämään nopeita vetojaan. Markkaselle jotain vääntöpalloja rp-alueen sisälle. Jne. Peli pitää saada sellaiseksi, että jokainen pelaaja pääsee pelaamaan vahvuuksillaan eli sinne mukavuusalueelleen.

On kyllä ihan mielenkiintoista nähdä miten Kreikka pärjää tässä lohkossa, koska kyseessä lohkon ennakkosuosikki, joka kuitenkin nojaa vahvasti puolustukseen. Nyt pitäisi hallita pelejä.
Bailey, Gidman, Albiston, Wilkins, Moran, McQueen, Coppell, Birtles, Stapleton, Robson, Macari. Sub. Moses

Benali

#13
Lainaus käyttäjältä: Porvoon turkkilainen - syyskuu 10, 2014, 13:02:54
Vai oliko niin, että molemmat sunnuntain ns. maalisyötöt tapahtuivat säkällä  ;D Ekassa laukoi ja tokassa haltuunotto epäonnistui. No, tärkeitä maaleja joka tapauksessa. Toivon olevani hänen uraennustukseni suhteen väärässä.

Ekassa tosiaan yritti ottaa hissiin mutta epäonnistui ja Riski paukutti sisään. Toka maali nyt oli Pukin ansiota mutta kyllä jotain kertoo se, että Riski oli koko ottelussa paljon terävämpi ja vaarallisempi kuin Pukki. Pelipaikka oli Markkasen sisääntulon jälkeen alempana mikä näytti toimivan paremmin kuin piikissä pelaaminen.

Lainaus käyttäjältä: Rossonero - syyskuu 10, 2014, 02:41:25
Lainaus käyttäjältä: AriFerra - syyskuu 10, 2014, 00:54:50
Onneksi "kaikki pelaa" zydeemistä ollaan luopumassa.

Vahvasti eri mieltä. Ongelma ei ole kaikki pelaa -systeemissä, vaan oikeastaan kaikessa muussa. Kun tutkitaan lahjakkuutta (mm. prof Kari Uusikylä), on todettu, että se ei mitenkään välttämättä tule etenkään urheilussa suvereeniutena esille nuorena, koska silloin fysiikalla on suurempi merkitys. Lisäksi todelliset lahjakkuudet, nerot, ovat erittäin herkkiä ja väärällä tavalla käsiteltyinä siirtyvät muualle. Lahjakkuus näkyy tietenkin jo suhteellisen nuorena, mutta kun suomalaiset junnuvalmentajat eivät ymmärrä siitä mitään ja ajattelevat vain tulosta, he eivät peluuta sitä superpotentiaalista liian pientä ja hentoa poikaa, vaan ikäistään suurempia korstoja, joiden avulla voitetaan joku kymmenvuotiaiden turnaus, jipii, vuuhaa, elämän täyttymys! Kaikki pelaa -systeemi tähtää juuri siihen, että ne pelaajat, jotka kehittyvät muita myöhemmin (lasten fyysinen ja psyykkinen ikä on usein aivan eri kuin biologinen ja vaihtelee paljon), jatkavat pelin parissa. Suomessa on typerällä tavalla tuloshakuisuudella ja ammattitaidottomuudella pudotettu pois lukuisia lahjakkuuksia. Lisäksi on hyvä muistaa, että liian kova satsaus yhteen asiaan liian aikaisin, johtaa lapsella helposti kyllästymiseen ja liikunnallisessa mielessä se myös yksipuolistaa (vastakohtana vaikkapa Ibrahimovic).

Mistä tulevat lähes kaikki kovimmat hyökkäävät pelaajat? Ne tulevat ihan muualta kuin akatemioista. Kaká taisi joidenkin arvioiden mukaan olla ensimmäinen todella suuri tähti, joka oli pienestä saakka treenannut akatemioissa. Suurin osa tulee kaduilta, pikkupeleistä, futsalista jne. joissa saa harhauttaa, menettää pallon, hävitä - ja oppia ilman pelkoa. Ei ole myöskään sattumaa, että akatemioiden viedessä Brasiliassa yhä nuoremmat lahjakkuudet, on brasilialaisten hyökkäyspelaajien taso huonompi kuin koskaan ja maan sarjoissa tehdään tosi vähän maaleja. Tällä hetkellä akatemioiden parhaat tuotokset ovat rikkovia keskikenttäpelaajia. Katujen parhaat tuotokset olivat garrinchoja, carecoja, romarioita, bebetoja, ronaldoja, rivaldoja, ronaldinhoja, jotka aloittivat oikean futiksen peluun kovemmissa jengeissä yleisesti aika myöhäisellä iällä ja kehittyivät katufutiksessa ja jotkut lisäksi esim. futsalissa, joka on huomattavasti teknisempi hyökkäysvoittoinen peli.

Aamen.

Tätä paskaa pääsen todistamaan jatkuvasti junnufutiksen parissa. Kaikentietävät ikäluokkakoutsit huutavat pää punaisena jos joku yrittää jättää palloa kantapäällä kaverille, tekee maalinjohtavan virheen tai vaikka laitapelaajana eksyy liian lähelle keskiympyrää. Ja sitten seuraavasta katkosta vaihtoon miettimään omaa paskuuttaan valmentajavelhon sättimisen kera. Myös miesvartioinnin tärkeys on onneksi nostettu luokkaan 1, jotta voimme taas keskittyä 90 minuutin ajan vastustajan perässä juoksemiseen.

Esimerkiksi Ruotsin puolella tälläistä ei ole. Lajit tekevät yhteistyötä ja futiskin menee tauolle talvella jotta lapset pääsevät pelaamaan lätkää, korista tai säbää. Ja päinvastoin. Alle 10-vuotiailla ei ole peleissä pelipaikkoja ja kaikkia kentällä olevia kannustetaan hyökkäämään ja puolustamaan. Virheitä, kikkoja saa ja pitää tehdä eikä kukaan vedä pultteja penkillä. Vanhemmat eivät huutele kentälle vaan siellä aidosti kannustetaan myös vastustajan pelaajia, mikä on täällä hieman väkinäisen näköistä ja oloista. Valtiokin tukee erilailla lasten harrastamista: Jalkapallo 70€/kausi, Suomessa noin 400€ kausi. Lätkä maksaa Ruotsissa noin 100€/kausi, Suomessa voidaan heittää varmaan nolla perään...eli kaikilla on parempi mahdollisuus harrastaa, vaikka perheen tulot eivät isot olisikaan. 

Oma kundi lopetti säbän kun haluaa pitää vapaapäiviä (ensi vuonna joukkueharjoituksia 4 * 90 minuuttia + pelit, joka on muuten sama määrä mitä miesten II-divarissa vedetään), menee mielummin peleissä maaliin koska siellä pelatessa valmentajat eivät huuda niin paljon negatiivista. Ai niin, viime talvella muutama 9-v. meinasi lopettaa futiksen väsymyksen takia. Ideana pitäisi kuitenkin olla urheilun ja jalkapallon pelaamisen ilon tartuttaminen poikiin/tyttöihin niin, että se säilyisi läpi vuosien aina KKI-peleihin. Ei niin, että 10-11 vuotiaat ovat aivan finaalissa harrastamisen takia eivätkä lopettamisen jälkeen enää ikinä koske koko jalkapalloon.

No pääasia että VJS/Ajax/Punainen voitti kuitenkin TiPS/Real/keltaisen 2-1...

Hönkki

Lainaus käyttäjältä: Benali - syyskuu 10, 2014, 13:22:22
Lainaus käyttäjältä: Porvoon turkkilainen - syyskuu 10, 2014, 13:02:54
Vai oliko niin, että molemmat sunnuntain ns. maalisyötöt tapahtuivat säkällä  ;D Ekassa laukoi ja tokassa haltuunotto epäonnistui. No, tärkeitä maaleja joka tapauksessa. Toivon olevani hänen uraennustukseni suhteen väärässä.

Ekassa tosiaan yritti ottaa hissiin mutta epäonnistui ja Riski paukutti sisään. Toka maali nyt oli Pukin ansiota mutta kyllä jotain kertoo se, että Riski oli koko ottelussa paljon terävämpi ja vaarallisempi kuin Pukki. Pelipaikka oli Markkasen sisääntulon jälkeen alempana mikä näytti toimivan paremmin kuin piikissä pelaaminen.

Lainaus käyttäjältä: Rossonero - syyskuu 10, 2014, 02:41:25
Lainaus käyttäjältä: AriFerra - syyskuu 10, 2014, 00:54:50
Onneksi "kaikki pelaa" zydeemistä ollaan luopumassa.

Vahvasti eri mieltä. Ongelma ei ole kaikki pelaa -systeemissä, vaan oikeastaan kaikessa muussa. Kun tutkitaan lahjakkuutta (mm. prof Kari Uusikylä), on todettu, että se ei mitenkään välttämättä tule etenkään urheilussa suvereeniutena esille nuorena, koska silloin fysiikalla on suurempi merkitys. Lisäksi todelliset lahjakkuudet, nerot, ovat erittäin herkkiä ja väärällä tavalla käsiteltyinä siirtyvät muualle. Lahjakkuus näkyy tietenkin jo suhteellisen nuorena, mutta kun suomalaiset junnuvalmentajat eivät ymmärrä siitä mitään ja ajattelevat vain tulosta, he eivät peluuta sitä superpotentiaalista liian pientä ja hentoa poikaa, vaan ikäistään suurempia korstoja, joiden avulla voitetaan joku kymmenvuotiaiden turnaus, jipii, vuuhaa, elämän täyttymys! Kaikki pelaa -systeemi tähtää juuri siihen, että ne pelaajat, jotka kehittyvät muita myöhemmin (lasten fyysinen ja psyykkinen ikä on usein aivan eri kuin biologinen ja vaihtelee paljon), jatkavat pelin parissa. Suomessa on typerällä tavalla tuloshakuisuudella ja ammattitaidottomuudella pudotettu pois lukuisia lahjakkuuksia. Lisäksi on hyvä muistaa, että liian kova satsaus yhteen asiaan liian aikaisin, johtaa lapsella helposti kyllästymiseen ja liikunnallisessa mielessä se myös yksipuolistaa (vastakohtana vaikkapa Ibrahimovic).

Mistä tulevat lähes kaikki kovimmat hyökkäävät pelaajat? Ne tulevat ihan muualta kuin akatemioista. Kaká taisi joidenkin arvioiden mukaan olla ensimmäinen todella suuri tähti, joka oli pienestä saakka treenannut akatemioissa. Suurin osa tulee kaduilta, pikkupeleistä, futsalista jne. joissa saa harhauttaa, menettää pallon, hävitä - ja oppia ilman pelkoa. Ei ole myöskään sattumaa, että akatemioiden viedessä Brasiliassa yhä nuoremmat lahjakkuudet, on brasilialaisten hyökkäyspelaajien taso huonompi kuin koskaan ja maan sarjoissa tehdään tosi vähän maaleja. Tällä hetkellä akatemioiden parhaat tuotokset ovat rikkovia keskikenttäpelaajia. Katujen parhaat tuotokset olivat garrinchoja, carecoja, romarioita, bebetoja, ronaldoja, rivaldoja, ronaldinhoja, jotka aloittivat oikean futiksen peluun kovemmissa jengeissä yleisesti aika myöhäisellä iällä ja kehittyivät katufutiksessa ja jotkut lisäksi esim. futsalissa, joka on huomattavasti teknisempi hyökkäysvoittoinen peli.

Aamen.

Tätä paskaa pääsen todistamaan jatkuvasti junnufutiksen parissa. Kaikentietävät ikäluokkakoutsit huutavat pää punaisena jos joku yrittää jättää palloa kantapäällä kaverille, tekee maalinjohtavan virheen tai vaikka laitapelaajana eksyy liian lähelle keskiympyrää. Ja sitten seuraavasta katkosta vaihtoon miettimään omaa paskuuttaan valmentajavelhon sättimisen kera. Myös miesvartioinnin tärkeys on onneksi nostettu luokkaan 1, jotta voimme taas keskittyä 90 minuutin ajan vastustajan perässä juoksemiseen.

Esimerkiksi Ruotsin puolella tälläistä ei ole. Lajit tekevät yhteistyötä ja futiskin menee tauolle talvella jotta lapset pääsevät pelaamaan lätkää, korista tai säbää. Ja päinvastoin. Alle 10-vuotiailla ei ole peleissä pelipaikkoja ja kaikkia kentällä olevia kannustetaan hyökkäämään ja puolustamaan. Virheitä, kikkoja saa ja pitää tehdä eikä kukaan vedä pultteja penkillä. Vanhemmat eivät huutele kentälle vaan siellä aidosti kannustetaan myös vastustajan pelaajia, mikä on täällä hieman väkinäisen näköistä ja oloista. Valtiokin tukee erilailla lasten harrastamista: Jalkapallo 70€/kausi, Suomessa noin 400€ kausi. Lätkä maksaa Ruotsissa noin 100€/kausi, Suomessa voidaan heittää varmaan nolla perään...eli kaikilla on parempi mahdollisuus harrastaa, vaikka perheen tulot eivät isot olisikaan. 

Oma kundi lopetti säbän kun haluaa pitää vapaapäiviä (ensi vuonna joukkueharjoituksia 4 * 90 minuuttia + pelit, joka on muuten sama määrä mitä miesten II-divarissa vedetään), menee mielummin peleissä maaliin koska siellä pelatessa valmentajat eivät huuda niin paljon negatiivista. Ai niin, viime talvella muutama 9-v. meinasi lopettaa futiksen väsymyksen takia. Ideana pitäisi kuitenkin olla urheilun ja jalkapallon pelaamisen ilon tartuttaminen poikiin/tyttöihin niin, että se säilyisi läpi vuosien aina KKI-peleihin. Ei niin, että 10-11 vuotiaat ovat aivan finaalissa harrastamisen takia eivätkä lopettamisen jälkeen enää ikinä koske koko jalkapalloon.

No pääasia että VJS/Ajax/Punainen voitti kuitenkin TiPS/Real/keltaisen 2-1...

Näin varmaankin on, en yhtään epäile. Oma tyttäreni harrastaa telinevoimistelua 17 tuntia viikossa venäläisvalmennuksessa. Loppuunpalamisen vaara on ilmeinen, mutta näillä mennään toistaiseksi, koska tyttö ei todellakaan halua lopettaa, vaan haluaa treeneihin vaikka varvas murtuneena. Valmentaja on kyllä erittäin ammattitaitoinen.

Jos sitten ajatellaan fudiksen akatemioiden toimintaa, niin Barcelonan junnuakatemiassa ei varmaan huudeta pää punaisena, jos joku antaa kantapääsyötön. Eli on junnuvalmennusta ja junnuvalmennusta. Suomalaisen jalkapallon ongelma kiteytyy varmasti juuri junnuvalmentajien osaamattomuuteen.
Bailey, Gidman, Albiston, Wilkins, Moran, McQueen, Coppell, Birtles, Stapleton, Robson, Macari. Sub. Moses