• Welcome to Suomen Pöytäjalkapalloyhdistys - Forum.
 

Uutiset:

Rekisteröidy - Lähetä sähköpostia info@subu.fi

Main Menu

Suomen maajoukkue

Aloittaja Hönkki, lokakuu 10, 2006, 14:26:04

« edellinen - seuraava »

Rossonero

Niin, Rivalla 42 peliä, joissa 35 maalia. Pukilla 108 peliä, joissa 37 maalia. Mainittakoon toki myös Hossam Hassan, jolla 176 peliä, joissa 68 maalia.

Miksi Italialla ei ole enemmän maaleja tehneitä. Ehkä nuo Hossam Hassanin lukemat kertovat jotain. Eli jos maalla on muutama kova pelaaja, he pelaavat aina vuosikausia. Jos taas ei ole selvää ykköstä ja maalla on leveä pelaajatuotanto, kukaan ei tee erityisen paljon maaleja. Italialla ei ole ollut yhtään erityisen pitkäaikaista huippuhyökkääjää maajoukkueessa. Italian valmennus on aina ollut erittäin taktista ja pelaajia on valittu eri perustein. Kenenkään paikka ei ole ollut varma etenkään valmentajan vaihtuessa. Toisaalta Italian perinteet eivät ole Hollannin tapaan maali-iloittelussa, vaan pieniäkin vastaan pidetään yleensä peli kontrollissa, joka on maaleja tärkeämpää. Eikä Italian hyökkääjistössä ole pariinkymmeneen vuoteen maailmanluokan hyökkääjiä näkynyt. Baggio on varmaan ollut viimeinen todella merkittävä maajoukkuehyökkääjä, eikä hän taas ollut joukkueen ykkösmaalintekijä koskaan.

SouthernBoogieCat

Ei pahin mahdollinen lohko noilla koreilla mutta San Marinoa lukuunottamatta kaikki pahoja kotikentillään. San Marinosta pitää ottaa 6 pistettä jos kisoihin halutaan. Lohkosta mahdollisuudet kisoihin ehdottomasti!


Porvoon turkkilainen

Tuolla ryhmässä pohdittiin, ettei ne naurunasioita ja tyhjiä puheita arvontakorin merkityksestä olleet, kun näin hyvä lohko tuli. Toki silti paha. Pohdittiin olisiko Litin sukupolvi esim. 2002 vienyt Suomen  kisoihin tämmösestä lohkosta vai oliko Mursu liian lapsellinen kyvyissään. No, jäämme vastausta vaille ikuisiksi ajoiksi tässä kysymyksessä.

Hönkki

Nuorennusleikkauksen aika. Onko esim. Kamara enää avauksen pelaaja ? Kamara ei ole mikään suoraviivainen pelaaja. Suomen peli on aika erinäköistä silloin, kun Kamara on pelissä verrattuna siihen kun ei ole.
Siinä on siis aika isokin valinnan paikka.
Bailey, Gidman, Albiston, Wilkins, Moran, McQueen, Coppell, Birtles, Stapleton, Robson, Macari. Sub. Moses

Porvoon turkkilainen

Kamara vasta 26 vee. En heittäsi vielä pois.

Rossonero

#695
Lainaus käyttäjältä: Porvoon turkkilainen - lokakuu 10, 2022, 11:15:51
Tuolla ryhmässä pohdittiin, ettei ne naurunasioita ja tyhjiä puheita arvontakorin merkityksestä olleet, kun näin hyvä lohko tuli. Toki silti paha. Pohdittiin olisiko Litin sukupolvi esim. 2002 vienyt Suomen  kisoihin tämmösestä lohkosta vai oliko Mursu liian lapsellinen kyvyissään. No, jäämme vastausta vaille ikuisiksi ajoiksi tässä kysymyksessä.

Niin, kun kisoihin pääsevät lähes kaikki, on sinne pääsy helpompaa. Odotan suomalaisen pikajuoksijankin olevan historiallisesti olympiafinaalissa, kunhan saadaan 24 rataa. Tämänkertainen lohko on sellainen joojoo-lohko, että ei paremmasta väliä. Ja kun kaksi parasta menee suoraan sekä vielä säälikisan kautta jotkut, niin kisoihin on vaikea olla pääsemättä.

Mursun ja Litin aikoihin Itä-Euroopassa oli myös paljon kovempi taso. Euroopan ylempi keskikasti on nykyisellään aika kapea.

Yksikään suomalainen maajoukkue ei ole pelillissti, ja tulostenkin kautta, haastanut suuria niin kuin Muurisen joukkue teki. Ja joukkuehan oli erittäin kapea laadultaan. Se, että Kopteri oli välillä avauksessa, kertoo kaiken olennaisen.

'Nuff said.

Porvoon turkkilainen

Suuret liigat eivät niin paljon osta ympäri Eurooppaa pelaajia, joka varmasti osasyy, ettei taso enää ole niin laaja kuin parikymmentä vuotta sitten.

Rossonero

Asiahan ei tietenkään ole mustavalkoinen. Kyse on toki siitäkin mitä kukin arvostaa. Itse olen rakastunut jalkapalloon Maradonan, Gullitin, Van Bastenin ja lukuisten muiden 80-luvun taitopelaajien kautta. Ei minua kiinnostanut taisteleva Englanti, konemainen Saksa tai nihkeä Italia. Samalla tavalla Ronaldo ei ole lähelläkään Cassanoa jalkapalloaivojen osalta, vaikka tilastot puhuvat mitä puhuvat. Jalkapallo on taidetta. Jos se olisi vain tuloksia, en olisi koskaan siitä kiinnostunut.

Ja ainoa aika, kun Suomen maajoukkue pelasi pallollista hyökkäävää peliä kovimpia maita haastaen oli Muurisen aikaan. Hodgson oli suunnilleen yhtä lähellä kisoja, mutta valitsen koska tahansa vierasvoiton mahdollisuuden Kuqin puskulla Euroopan kovimpiin kuuluneesta Tshekistä kuin jonkun helvetin nihkeän Hodgsonin joukkueen, jonka katsominen oli yhtä kärsimystä. Muurinen otti riskejä, mutta ne pelit Tshekin, Saksan, Englannin ym. tasoisia maita vastaan olivat huikeita ja monissa niistä voitto oli täysin mahdollista ja vieläpä pelillisesti ansaitusti.

Mikään muu Suomen maajoukkue ei ole ollut lähelläkään tuota tasoa siinä jalkapallossa, jota minä arvostan.

SouthernBoogieCat

Hyvää pohdintaa Rossolta kuten tavallisestikin (sama koskee tuota italofutistopicia). Muurisen aika on varmasti useammalla - kuten allekirjoittaneellakin - asettunut jälkeenpäin eri valoon kun on perspektiiviä tullut siihen verrattuna historiallisesti ja myöskin Muurisen seuraajiin nähden. Olisi ollut mielenkiintoista nähdä miten Muurisen joukkue olisi pärjännyt arvokisoissa jos sinne olisi selvinnyt mutta vastausta vaille se jää. Kuuluin itsekin Muurisen kriitikoihin tuohon aikaan mutta ei pahalta tunnu olleeni väärässä kun jälkeenpäin tuota aikaa vertaa isommassa kuvassa.

Muurisella oli käsissään varmasti materiaaliltaan kovin Suomi koskaan (enemmän pelaajia kovissa sarjoissa avauskokoonpanoissa sekä tähtistatuksella kuin koskaan) joten sitä taustaa vasten toki sen ajan Suomi alisuoriutui mutta silti pelasi hyviä pelejä kovia joukkueita vastaan ja oli pelillisesti hyvässä iskussa vaikka tulokset olisivat voineet olla parempia. Rive taas myöhemmin selvästi heikommalla materiaalilla teki parempaa tulosta kuten tiedämme.

Porvoon turkkilainen

Kupsin kasvatti Keijo Voutilainen veti Kuusysiä ammattimaisella/turkkamaisella otteella ympäri vuoden lumihangessa ja vesisateessa. Pieniä taktisia keskikentän rikkeitä harjoiteltiin europelejä varten, ja tulos näkyi. Tuolla futiksen impivaaralaisella tiellä ollaan. Kupsia kotimaassa, Suomen maajoukuetta ja kotimaisia seuroja ulkomailla kannatetaan vaikka pelaisivat konekiväärein. Sorretulle mieluummin dynamiittia kuin leipää:

https://www.youtube.com/watch?v=7rg7pEOLVKw

Hönkki

Kyllähän nyt Kuusela on ollut loppujen lopuksi paras valmentaja. Kuuselalla oli Pasi Rautiainen, Jallu Rantanen ja Oka Huttunen maalissa, eikä paljon muuta ja kisoista oltiin kahden pinnan päässä.
Rivellä ja Muurisellakin toki omat ansionsa. Muuriselta puuttui kuitenkin jonkinlainen suhteellisuudentaju. Pitää sitä puolustaakin, vaikka olisi hyvät äijät.
Bailey, Gidman, Albiston, Wilkins, Moran, McQueen, Coppell, Birtles, Stapleton, Robson, Macari. Sub. Moses

Porvoon turkkilainen

Kuuselalla valmentajana mestaruuksia neljältä eri vuosikymmeneltä. Ei ihme, että Ateenassa, Naxosissa ja muualla Kreikassa terassilla ihmiset halusivat puhua Marasta ja hänen persoonasta.

Hönkki

Koska tiesin, että tähän keskusteluun palataan vielä, niin olen tehnyt pientä tutkielman alkua Suomen maajoukkueista. Jatkan sitten joskus, kun jaksan.
Käyn läpi karsintoja valmentaja kerrallaan alkaen vuodesta 1996. FIFA-rankingit katsoin muistaakseni siltä hetkeltä kun kyseiset karsinnat päättyneet.


Möller Nielsen 1996-1999
Kaikki pelit: ott 34  V 9  T 12 H 13


1998 MM-karsinnat

Norja_______8620 21-2 20  (FIFA ranking 12.)
Unkari______8332 10-8 12  (FIFA ranking 68.)
Suomi_______8323 11-12 11  (FIFA rankig 59.)
Sveitsi_____8314 11-12 10  (FIFA ranking 64.)
Azerbaidzan_8107 3-22 3    (FIFA ranking 124.)

Suomen pelit
HUN-FIN 1-0 (Litmanen pois)
FIN-SUI 2-3 (Litmanen pois)
AZE-FIN 1-2
NOR-FIN 1-1
FIN-AZE 3-0
FIN-NOR 0-4 (Niemi pois)
SUI-FIN 1-2
FIN-HUN 1-1


Rinki:

Niemi (FCK)
Moilanen (Preston North End)
Rissanen (Finnpa)
Hyypiä (Willem II)
Nieminen (Jazz)
Koskinen (Mypa)
Lindberg (Greenock Morton)
Sumiala (NEC, FC Twente)
Järvinen (Finnpa)
Mahlio (MyPa)
Suominen (Norrköping)
Nyyssönen (RWD Molenbeek)
Kolkka (Willem II)
Vanhala (Jaro)
Huhtamäki (VPS)
Hyryläinen (HJK)
Grönlund (HJK)
Myyry (Meppen)
Mäkelä (Raith Rovers)
Nuorela (Zwolle)
Nurmela (Emmen)
Wiss (HJK)
Litmanen (Ajax)
Paatelainen (Bolton, Wolves)
Tuomela (Jaro)
Lehkosuo (HJK)
Johansson (Flora Tallinn, Glasgow Rangers)
Valakari (Motherwell)
Reini (VPS)
Kuivasto (Mypa)

Olisiko tuolla ringillä pitänyt pystyä parempaan ? Norja oli liian kova, mutta Unkarin ja Sveitsin joukkueet koostuivat hyvin pitkälle
niiden kotimaisten sarjojen pelaajista. Sveitsillä oli sentäs muutama ihan hyvä Bundes-palaaja. Jatkokarsintapaikka oli otettavissa ja
oltaisiin myös otettu ilman Unkari-pelin omaamaalia. Jatkokarsinnassa Jugoslavia (FIFA-ranking noin 35.) olisi todennäköisesti ollut liian kova.   

**************************************************************************************************************

2000 EM-karsinnat

Saksa________8611 20-4 19  (FIFA-ranking 5.)
Turkki_______8521 15-6 17  (FIFA-ranking 37.)
Suomi________8314 13-13 10  (FIFA-ranking 52.)
P-Irlanti____8125 4-19 5    (FIFA-ranking 78.)
Moldova______8044 7-17 4    (FIFA-ranking 95.)

Suomen pelit
FIN-MDA 3-2
NIR-FIN 1-0
TUR-FIN 1-3
GER-FIN 2-0
FIN-TUR 2-4
MDA-FIN 0-0  (Litmanen pois)
FIN-GER 1-2  (Litmanen pois)
FIN-NIR 4-1  (Niemi pois)

Rinki:

Niemi (Rangers)
Ylönen (Haka, Brann)
Tuomela (Tromsö)
Hyypiä (Willem II, Liverpool)
Kautonen (Mypa, VPS)
Turpeinen (HJK)
Reini (KRC Genk)
Wiss (HJK, Lilleström)
Johansson (Rangers)
Sumiala (Twente)
Paatelainen (Wolves, Hibernian)
Litmanen (Ajax, Barcelona)
Kolkka (PSV)
Mahlio (Mypa)
Riihilahti (HJK, Vålerenga)
Ilola (HJK)
Valakari (Motherwell)
Saastamoinen (HJK)
Lehkosuo (Perugia, HJK)
Kinnunen (KRC Genk)
Kuivasto (HJK)
Tihinen (HJK)
Forssell (Chelsea)
Laaksonen (FC Jokerit)
Salli (Haka)
Kuqi (HJK)
Tainio (Auxerre)
Kottila (Brann)
Viander (HJK)
Ylä-Jussila (HJK)

Aavistuksen oli kansainvälisesti vielä kokematon rinki. Turkista saatiin vieraissa ehkä kaikkien aikojen vierasvoitto
3-1, mutta toisaalta kotipelissä johdettiin Turkkia vastaan 2-0 ja hävittiin 2-4. Se peli jos olisi hoidettu, niin
olisi voinut olla täysin eri loppu karsinnoilla. Turkin joukkue koostui muuten lähes pelkästään Turkin liigassa pelanneista.
P-Irlannilla suurin osa pelaajista Championshipistä, mutta Valioliigastakin oli 2-4 per peli. Olisiko Suomen pitänyt pärjätä paremmin ?
Rehellisesti sanottuna ei. Turkki alkoi noihin aikoihin olla jo ihan kova ja meni EM-kisoissa alkulohkosta jatkoon. Saksa on Saksa.
P-Irlantia oltiin hyvin edellä, toisaalta heidän olisi materiaaliin nähden pitänyt pelata paremmin.

Kokonaisuutena Möller-Nielsen sai kyllä aika paljon Suomen materiaalista irti. Oli tuolla vielä sen verran monta Veikkausliigapelaajaa.
Ei voi kuitenkaan valita kaikkien aikojen maajoukkuevalmentajaksi, mutta pienestä kuitenkin kiinni, sanoisin.

**********************************************************************************************************************

Antti Muurinen 2000-2005
Kaikki pelit: ott 72 V 34 T 12 H 26

2002 MM-karsinnat

Englanti______8521 16-6 17  (FIFA-ranking 9.)
Saksa_________8521 14-10 17  (FIFA-ranking 14.)
Suomi_________8332 12-7 12  (FIFA-ranking 49.)
Kreikka_______8215 7-17 7   (FIFA-ranking 57.)
Albania_______8107 5-14 3   (FIFA-ranking 93.)

Suomen pelit
FIN-ALB 2-1 (Niemi pois)
GRE-FIN 1-0
FIN-ENG 0-0
ENG-FIN 2-1
FIN-GER 2-2
ALB-FIN 0-2
FIN-GRE 5-1
GER-FIN 0-0

Rinki:

Jääskeläinen (Bolton)
Turpeinen (HJK)
Tihinen (Viking)
Hyypiä (Liverpool)
Saarinen (HJK, Rosenborg)
Valakari (Derby)
Koppinen (Tromsö)
Riihilahti (Vålerenga, Crystal Palace)
Nurmela (Heerenveen)
Johansson (Charlton)
Litmanen (Barcelona, Liverpool)
Kolkka (PSV, Panathinaikos)
Forssell (Crystal Palace, Chelsea)
Ylönen (Brann Bergen)
Niemi (Hearts)
Helin (FC Jokerit, Luton, Stockport)
Reini (Genk)
Wiss (Stockport)
Kottila (Trelleborg)
Kuqi (FC Jokerit, Stockport)
Salli (Haka)
Pasanen (Ajax)
Nylund (HJK)
Grönlund (Trelleborg)
Rantanen (Atlantis)
Kuivasto (Viking)
Tainio (Auxerre)
Ilola (HJK)


Tämä oli sitä aikaa, kun Suomi oli materiaalinsa puolesta parhaimmillaan. Litmanen ja Hyypiä tietysti kirkkaimmat tähdet, mutta tasoa
oli muutenkin: Kolkka Hollannin mestari PSV:ssä 2000 ja 2001, Tainio Ranskan cup-mestari Auxerressa 2003 ja 2005, Forssell menestyi maalintekijänä
Crystal Palacessa, Chelseassa, Borussia Mönchengladbachissa ja Birminghamissa, Nurmela Hollannissa hopeaa Heerenveenissä 2000, Niemi, Kuqi,
Riihilahti ja Johansson menestyivät Englannissa, Pasanen tuplamestari Hollannissa Ajaxin riveissä 2002, Reini Belgian mestari Genkissä 1999 ja 2002,
eikä loputkaan ihan hirveitä olleet. Muurisen ensimmäisiin karsintoihin vastaan vaan sattuivat tulemaan Saksa ja Englanti, jotka tietysti kisoihin
menivät ja menestyivät myös siellä. Molemmat hävisivät kisoissa ainoastaan mestaruuden voittaneelle Brasilialle. Suomen lohkossa oli myös tuleva
Euroopanmestari Kreikka. On hyvin mahdollista, että näissä karsinnoissa Suomella oli kaikkien aikojen yksilöt, mutta ainoa vierasvoitto tuli silti vain
Albaniasta ja lisähuomiona ero Englantiin oli pisteissä sama kuin karsittaessa Kuuselan johdolla 1986 MM-kisoihin ja silloin hyvin amatööripitoisella joukkueella
(jos lasketaan voitosta 3 pistettä). Olisiko Suomelta voinut vaatia enemmän näissä karsinnoissa ? Suomella oli mahdollisesti kaikkien aikojen joukkue, mutta jatkoonmenoa
ei olisi silti voinut vaatia. Vierashäviö Kreikalle olisi tosin pitänyt pystyä välttämään. Ehkä materiaali oli sitten aavistuksen kapea, kun
tuossa Kreikka-pelissä avaukseen pääsivät Helin (FC Jokerit) ja Kottila (Trelleborg).


Bailey, Gidman, Albiston, Wilkins, Moran, McQueen, Coppell, Birtles, Stapleton, Robson, Macari. Sub. Moses

SouthernBoogieCat

Joo kyllähän Kuusela teki urotyön aikanaan kun sillä materiaalilla vei Suomen parin pinnan päähän Meksikon MM-kisoista. Materiaaleihin suhteutettuna  ei Suomella noita Hönkin mainitsemia poikkeuksia lukuunottamatta montaa vertailukelpoista pelaajaa tuolloin ollut vaikkapa sen aikaiseen Englantiin verrattuna. Kuusela myös on valmentanut menestyksellä sittemmin seurajoukkuetasolla ja vaikka Unkarin liiga ei kaikista kovin olekaan niin mestaruus sielläkin on aina mestaruus ja meriitti valmentajalle.

Voutilaisen saavutukset Kuusysin kanssa ilman muuta aikaan olivat todella kovia. Muurisella oli selvästi kovempi materiaali käytössään maajoukkueessa kuin näillä edellä mainituilla valmentajilla omissa joukkueissaan suhteutettuna vastustajiin mutta Muurisen aikana ei sitä tulosta tullut toivotunlaisesti. Kuitenkin yksittäiset kovat esitykset mm. Saksaa vastaan joka pelasi MM-kisojen 2002 finaalissa olivat erinomaisia.

Eri aikakausien valmentajien ja joukkueiden sekä pelaajien saavutuksia ei välttämättä ole mielekästä aina asettaa vastakkain mutta ilman muuta Kuuselan ja Voutilaisen joukkueiden saavutukset nousevat historiallisesti merkittäviksi Suomen jalkapallossa. Samalla tavalla se että Muurisella oli käytössään kovin materiaali mitä edeltäjillään sekä tähän mennessä seuraajillaan on merkittävä juttu. Muurisen ajan iso kysymys on miksi sitä arvokisapaikkaa ei tuolloin tullut.

Porvoon turkkilainen

#704
Sen verran täytyy näpäyttää Hönkkiä karttakepillä sorimille, että Sveitisillä oli pelaajia 97 bundesissa ja valioliigassa. 94 mm-kisoissa esittivät osittain samoilla pelaajilla upeaa peliö ajoittain. Chapuisat oli jonkinlainen tähti ja Türyilmaz (vai mikä lie) silloin kotimaassa, mutta tähtistatusta. Kova voitto vieraista.

Haaga on oikeassa, että eri aikakausien vertailut ovat mahdottomia. Oikeastaan aika turhia, mutta toisaalta mukavaa fanipoikien touhuja. Rive on ammattimies, joka ei moista tekisi.