• Welcome to Suomen Pöytäjalkapalloyhdistys - Forum.
 

Uutiset:

Rekisteröidy - Lähetä sähköpostia info@subu.fi

Main Menu

Subun toiminta ja kehitys

Aloittaja Make, huhtikuu 18, 2011, 15:06:36

« edellinen - seuraava »

SouthernBoogieCat

Aivan loistavia pointteja Hönkillä ja Pasilla! Vaikka tietoa Subusta (sekä myös välineitä) on nykyisin aiempaa helpompi hankkia joutuu Subu nykyisin kilpailemaan aiempaa enemmän suosiosta muiden pelien yms. harrastusten kanssa. Lajin aloittamisen kynnys on mielestäni matalampi em. syistä kuin aiemmin mutta juuri nimenomaan se että laji kilpailee suosiosta erilaisten muiden pelien, harrastusten kanssa enemmän kuin esim. 80-luvulla tai 90-luvuilla. Tuolloinhan Subua ei käytännössä löytänyt jos ei ollut futisfani ja kaikki lajia tuolloin pelanneet olivat kovia futisfaneja.

Itsekin hakeuduin aikoinaan lajin pariin nimenomaan siksi että olin futisfani. Olenhan minä futisfani edelleenkin mutten läheskään niin fanaattinen kuin hurjalla 90-luvulla. Minulla fanaattisimmat Subu/futisfanikaudet osuivat vuosiin 1991-1995 jolloin käytännössä elin futista/Subua 24/7. Tuon kauden jälkeen Subu/futis ovat joutuneet kilpailemaan omien harrastusten/kiinnostusten kohteiden esim. kitaransoiton, elokuvien yms. kanssa. Lisäksi viimeisen yli 10-vuoden ajan eriasteisina jatkuneet terveydelliset ongelmat ovat haitanneet niin Subua kuin muitakin harrastuksiani/kiinnostukseni kohteita.

Harrastemessut voivat olla hyvä tapa hankkia uusia harrastajia. Lisäksi futisaiheiset tapahtumat esim. kesällä Helsinki Cup voisivat olla hyviä paikkoja kohdata futiksesta ja sitä kautta Subusta kiinnostuneita ihmisiä. En tiedä ilmestyykö enää Futari-lehti. Jos näin on voisi sinne laittaa pienen ilmoituksen. Eri asia on paljonko moinen maksaa. Myös lajiesittelyjen järjestäminen esim. kouluissa,nuorisotaloilla yms. voisi toimia.

Hyvää joulua koko Subuyhteisölle!


Epis

Harrastemessuilla löytyi yleisöä ja innokkaita kokeilijoita ja varmasti löytyisi paljon potentiaalisia harrastajia. Tätä varten olisi kuitenkin hyvä jos saisi enemmän kenttiä ja esittelijöitä, ehkä jopa pari pelisettiä myyntiin? Menikö tulevan kevään messujen ilmoittautumnen jo vai ehtisikö vielä kerätä jengin kasaan? Vaikka futisfanien kautta toiminta on lähtenyt käyntiin ja pääosin pysynytkin käynnissä, niin peliä pitäisi markkinoida laajemmalla skaalalla.

Itselle tuli edellisen lennokkaan avautumisen jälkiliukkailla mieleen pari lisäideaa. Ensinnäkin yksi selkeä kohderyhmä olisi mielestäni Hattrickin pelaajat. Monien muiden pelien vastapainona HT vaatii astetta enemmän pitkäjänteisyyttä pelin toiminnallisuuden ja ominaisuuksien opettelun suhteen ja Subun suhteen vaaditaan samaa. Oman futisjengin managerointi nyt on itsestään selvyys, mutta Subu tarjoaa mahdollisuuden esim oman HT-jengin 'real life' managerointiin. Uskon että Porvoon HT-mies ainakin saa ideasta kiinni.

Toinen idea tuli telkkarin kautta, kun Ylen lastenohjelmassa oli Säbämestari-kisa. Löytysiköhän junnufutis-joukkueilta inspistä valjastaa muutama subuttelija kisaamaan toisten joukkueiden näpsyttelijöitä vastaan? Tähän pitäisi tosin panostaa rahallisesti (pelisetit?, palkinnot?) esittelyn ja opetus-session sekä turnauksen/turnaussysteemin lisäksi. Vaihtoehtoisesti voisi myös kokeilla toteuttaa esim jollain koululla vaikka luokkien kesken tai jotain. Subu on kuitenkin sen verran uniikki, että "puskaradiotkin" varmasti välittäisivät tietoa tästä ihmeellisestä lajista.
Runkkuringissä taotaan toistemme selkää
Roses are #FF0000, Violets are #0000FF, All my base are belong to you!

Hönkki

Yhdistys on myynyt yhden vanhoista levyistään Tommi Hujalalle Helsingin Oulunkylään. Hän aloittaa kavereidensa kanssa neljän hengen kotiliigan kv-säännöillä. Ehkäpä sieltä tulee ajan kuluessa pelaajia mukaan meidänkin toimintaan. 
Tavoitteena 50 Hesu-kautta. Nyt menossa 38. kausi.

AriFerra

#93
Enpä enää muista missä otsikossa viimeksi väännettiin kättä KV- ja FI- säännöistä jne.
Laitetaan siis tämä kysymys tänne puolueettomalle puolelle.

Silverin kanssa juteltiin Old Subbuteosta. Kertoi, että pitää lajista. Woo, buenissimo, sanoin minä. Niin tarkkaan en kysynyt, että olisi kertonut pelaako itse ja omistaako esmes hw-pohjilla varustettuja figuureja. Näyttämistäni PSKn videoista ainakin tunnisti heti oliko kyseessä esmes hw- tai 3D-pohjat.

Tietääkö Rosso tai Hovi (tai joku muukin), kun saapasmaan friinik pelaa Old Subbuteota, onko heilläkin silloin sääntönä että hyökkäysnäpäytyksen jälkeen pitää odottaa puolustusnäpäytystä?
S.P.Q.R. -> Sono pazzi questi romani
http://subbuteo-ile-ja-jere.vuodatus.net/
EN TYKKÄÄ ENKÄ JAA!

Rossonero

Lainaus käyttäjältä: AriFerra - elokuu 24, 2014, 16:21:07
Tietääkö Rosso tai Hovi (tai joku muukin), kun saapasmaan friinik pelaa Old Subbuteota, onko heilläkin silloin sääntönä että hyökkäysnäpäytyksen jälkeen pitää odottaa puolustusnäpäytystä?

Tietääkseni ei tarvitse. Toki erilaisia vanhoja sääntöjä on monia, mutta tuossa Italian laajasti pelatussa Old Subbuteossa ei tietääkseni odoteta. Liukuvoiteitakin saa käyttää.

Hönkki

Tavoitteena 50 Hesu-kautta. Nyt menossa 38. kausi.

Mr. Posh

Vedettiin mielenkiintoinen jakso susirajojen sub-bjuu-te-oo:a
Jatkolaukaus suoraviivaistettiin koskemaan koko kenttää jatkosyöttönä kuitenkin normi maalintekoaluein.
Jatkosyötöillä peli eteni paitsi mukavasti niin välillä näyttävästi.
Hyökkääjälle tuoma etu kompensoitiin nykyaikaisella veskarilla.
Veskari sai tulla vastaan kesken kaiken ja liikkuvan pallon sai katkaista, peittää, purkaa, sutia ohi pallosta jne.
Lisäksi minkään pelaajan juoksuja ei vedetty takaisin.
Turistiluokassa on tunnelmaa:
"Like Dancing with Jazz and Kevin Costner"

Hönkki

Jos välillä yrittäis jotain kehitystäkin saada aikaiseksi.

Kuten ehkä tiedätte on Tampereella ihan toimiva liiga. Säännöt heillä ovat omanlaisensa, ilmeisesti Heikosen Kurvi-säännöistä lähtöisin. Vahaa saa käyttää ja pakin kautta tehdä maaleja. Ei siinä mitään, hyvä niin. Jotkut meistä ovat jo käyneetkin tutustumiskäynnillä ja ihan positiivista menoa oli ollut. Nyt voisi sitten pikkuhiljaa alkaa järjestämään vähän tiiviimpää kanssakäymistä.

Tiedän että Tampereella olisi intoa järjestää turnauksia (ja nimenomaan SM-kisoja) heti kun aikaa liikenee. Ehdotankin nyt, että annetaan heidän pitää SM-kisat omilla säännöillään. Pidetään kuitenkin mekin omat SM-kisat meidän FI-säännöillä. Eli sama kuvio kuin vielä jokunen vuosi sitten oli FI- ja KV-sääntöjen kanssa. Molemmillahan oli omat SM-kisansa.

Tällä tavalla saadaan tampereellekin vielä vähän intoa lisää ja mahdollisesti saataisiin porukoita vähän sekoittumaan. Meiltä lähtisi pelaajia heidän kisoihinsa ja toivon mukaan
heiltä meidän kisoihin. Jos halutaan laajentaa ja kehittää subutoimintaa, niin yhteistyö Tampereen kanssa on oikeastaan todella tärkeää. Ei kannata jäädä omiin poteroihin.

Entäs sitten KV-säännöt ? Kisoja järjestetään jos pelaajia on. Kolmet SM-kisat vuoden sisällä ei olisi mikään mahdottomuus, vaikka ulospäin näyttäisikin varmasti sekavalta.
Ei haittaa. Pelataan niillä säännöillä millä jengi haluaa pelata.
Tavoitteena 50 Hesu-kautta. Nyt menossa 38. kausi.

nabel

PJ:ltä ihan asiallista linjanvetoa.

Epis

Lainaus käyttäjältä: Hönkki - marraskuu 23, 2017, 00:29:02Ehdotankin nyt, että annetaan heidän pitää SM-kisat omilla säännöillään. Pidetään kuitenkin mekin omat SM-kisat meidän FI-säännöillä.

Ei kait meillä ole sen enempää oikeuttaa antaa tai olla antamatta kisoja järjestää, joten annetaan kaikkien pelata.. Ajatustasolla taas olis kiva lähteä näpsyttelemään, mutta saa nähdä toteutuuko käytännössä..
Tähän voisi vielä vinkkinä heittää sen, että kumma juttu kun aloittelijaystävällisillä säännöillä näitä uusia pelaajia pyörittäviä liigoja tupsahtelee sinne tänne, mutta Hesun toiminta junnaa paikallaan.. Propsit myös Heikoselle sekä kaikille muillekin "syyllisille"..
Runkkuringissä taotaan toistemme selkää
Roses are #FF0000, Violets are #0000FF, All my base are belong to you!

Gnucastle (Ommo)

#100
En toki ole tamperelainen, vaikka HKI-TMPR -liigan perustaja kyllä. Hönkille jo sähköpostilla viestittelinkin, mutta epäilen että kyse oli tässä pikemminkin tamperelaisen tilan tarjoamisesta ihan virallisen yhdistyksen SM-kisoille; ei omien SM-kisojen järjestämisestä. Tuossa tarjotussa tilassa Tampereella voisi toki järjestää miten tahansa nimetyn turnauksen erilaisten toimijoiden yhteistyönä. Voihan sitä miettiä tuota mitä Epis sanoi näistä säännöistä, että voisiko sitä jopa tarjota SM-kisojen lisäksi vuosittaisen aloittelijaystävällisemmän turnauksen (vaikka ei olisi niin tarkkaa sääntöjen ja välineiden kanssa ja tuomarikin voisi olla enempi opettaja tai pelinohjaaja - niinku junnufutiksessa :))? Mutta en usko että säännöt on ainoa asia. Tai edes The Asia. Enempi luulen että julkinen tila tapahtumapaikkana, hyvä organisointi, hyvissä ajoin päätetty ajankohta ja selkeä mainostaminen voisi tuoda mihin tahansa subbuteo-tapahtumaan matalamman kynnyksen ja lisää osallistujia sekä aloittelijoita?
- Life is a witch and then you fly -

SouthernBoogieCat

#101
Lainaus käyttäjältä: Hönkki - joulukuu 21, 2011, 17:53:46
niin kannattaisi miettiä millaisista ryhmistä heitä voisi löytyä ? Opiskelijoita ? Lautapelien pelaajia ? Ja sitten vielä tärkeämpää miten heidät saa vedettyä toimintaa mukaan edes löyhästi ? Messuilla peliä esiteltäessä kiinnostuneita on ollut paljon, mutta hyvin monta kertaa se seuraava askel on jäänyt puuttumaan. Potentiaalinen pelaaja ei ota enää koskaan yhteyttä tai jos käy niin hyvin, että tulee kerran tai pari kertsille, niin ei tule enää jatkossa. Uuden tulokkaan sisäänajo pitäisi onnistua jotenkin paremmin.

Tässä erinomaisia pointteja Hönkiltä (vaikka kirjoitettu kohta 6 vuotta sitten mutta silti olennaisia). Olennaisia asioita ovat juuri että minkälaiset ihmiset Subua pelaisivat ja mille sitä kannattaisi markkinoida sekä myös että miten he jäisivät lajin pariin sen sijaan että käyvät kerholla pari kertaa kokeilemassa.

Näin ulkopuolisena "Subueläkeläisenä" (mutta lajia seuraavana ja lajin jatkuvuudesta Suomessa hieman huolestuneena) olen huomannut vuosien varrella että esim. HeSun kertsillä ei ole käynyt kuin joku yksittäinen lajin kokeilemisesta kiinnostunut pari kertaa mutta harvassa on ollut 1990-luvun jälkeen että kerholle on tullut joku uusi joka on pidemmäksi ajaksi lajin pariin jäänyt. 1990-luvulta tulee mieleen ainoastaan Jussi ja Kaitsu jotka enää ovat mukana - Harri ilmeisesti jossain määrin. Lisäksi ainoat jotka (ovat pelanneet pidempään kuin muutaman kerran) viimeisen kymmenen vuoden jälkeen ovat käsittääkseni tulleet mukaan ovat olleet Pasi (joka tosin pelasi vain nopeata ja ei tietääkseni enää pelaa) ja Nabel jotka molemmat myös ovat samaa ikäluokkaa kuin osa HeSun ydinjengistä. Pidemmäksi ajaksi jääneitä junnuikäisiä ei ole HeSu:un tullut aikoihin. Ainoat uudet pelaajat HeSussa ovat oikeastaan Nabel ja muutama PSK:sta mutta heistä kukaan ei ole junnu.

1990-luvulla Subutoiminnassa oli lukuisia siihen aikaan teini-ikäisiä pelaajia mutta nykyään PSK:ta lukuunottamatta junnupelaajia on vähän. Tämä on mielestäni se uhkakuva Subun jatkuvuudelle Suomessa eli koska suuri osa pelaajista on jo keski-ikäisiä voi aivan hyvin olla että seuraavan 10 vuoden sisällä osa vanhemmasta polvesta jää syystä tai toisesta pois (kuten itsekin olen jäänyt). Siksi pitäisin olennaisena Subun markkinointia pelaamisesta kiinnostuneille junnuikäisille jotka voisivat aikanaan ottaa toiminnan haltuun ja kehittää sitä omannäköisekseen. Näiden potentiaalisten pelaajien ei minusta tarvitse olla välttämättä futisfaneja vaan ihan pelaamisesta kiinnostuneita (rooli/strategiapelit, tietokone/konsolipelit jne.). Eli erilaiset junioreille suunnatut pelitapahtumat ovat ehkäpä paras kanava ja peleihin yleisesti liittyvät nettisivustot yms.

Itse tunnen äärimmäisen vähän juniori-ikäisiä ja puhumattakaan peleistä kiinnostuneita. Mutta jos tapaan sellaisia niin voin kyllä mainita Subusta heille. Subun ongelma nykyään on mielestäni kilpailu monesta muusta ajanvietteestä. Nykyään on kaikenlaista uutta mikä nuorisoa kiinnostaa kun 1990-luvulla kaikenlainen ajanviete oli rajallisempaa kuin nykyään - toki sitä oli mutta ei samassa määrin. Lisäksi ehkäpä isoin kynnys Subun aloittamiseen on lajin vaikeus joka todennäköisesti on suurin syy miksi joku kokeilee lajia 1-2 kertaa ja jättää homman sikseen. Esim. pöytälätkä tai se keppifutis ovat molemmat monta kertaa helpompia kuin Subu.

Lopuksi: on minusta hyvä että Suomen Subun tulevaisuutta mietitään koska vanhempi polvi ei pelaa ikuisesti ja nuoria on nykyään huomattavasti vähemmän mukana aktiivisesti Subu-kuvioissa kuin silloin kun itse aloitin 14-vuotiaana pelaamisen jolloin aika moni oli noin 14-17-vuotiaita ja sen jälkeenkin tuli joitakin tuon ikäisiä joista tosin tietääkseni enää Jussi ja Kaitsu ovat tosiaan vielä mukana ja Jussikaan ei ymmärtääkseni kovinkaan aktiivisesti.

Porvoon turkkilainen

Subueläkeläinen muistelee  ;)

nabel

Ei, ei mennä puhumaan tuntemattomille teineille subusta. On pollarit perässä muuten.

Porvoon turkkilainen

Mennäänpäs. Jäätelöllä ja keskikaljalla saamme nuorison mukaan.