• Welcome to Suomen Pöytäjalkapalloyhdistys - Forum.
 

Uutiset:

Rekisteröidy - Lähetä sähköpostia info@subu.fi

Main Menu

Tulevia olympialaisia odotellen

Aloittaja Hysteerinen rage quittaaja, heinäkuu 12, 2016, 12:07:17

« edellinen - seuraava »

Porvoon turkkilainen

Olympialaisten avajaisten saatana- ja homobileistä tuli mieleen, että ahdasmielisille voisi olla omat olympialaiset, jossa mukana olisivat konservatiivikristityt, ääri-islamistit, ortodoksijuutalaiset ja poliittisesti surmaamiseen valmiina asti latautuneet. Venäjä hyvine arvoineen mukana. Siellä ei pyhiä arvoja pilkattaisi, mutta urheilupaikkojen lisäksi löytyisi itkumuuri, mestauspaikka kivityksille ja ampumarata, jossa on lupa ampua, kun ensimmäisenä päivänä dogmeista tulisi riita. Meiltä avajaisissa puheen pitäisivät Huhtasaaren siskot.

SouthernBoogieCat

#16
Olympiafutis on nykyään kovatasoisempaa kuin mitä oli aiemmin. Minusta syynä tähän on muunmuassa (ehkä tärkein syy) se että alle 23-vuotiaita pelaajia pelaa nykyään tärkeissä rooleissa huippuseuroissa ja aiempaa useampi on jo sen ikäisenä huipputähti. Lisäksi yli-ikäisiä pelaajia saa olla muutama mukana per joukkue.

Takavuosikymmeninä amatöörisääntöaikaan olympiafutis ei millään voinut uhata MM-kisoja arvostuksessa. Ei nykyäänkään varmasti vielä mutta ero on kaventunut juuri noiden mainitsemieni syiden takia. FIFAn intresseissä tietenkin on että tuo ero ei kavennu nykyisestä koska muuten heidän MM-kisoiltaan putoaa pohja ja olympiafutis nousee arvostetuimmaksi turnaukseksi. Ennen vuotta 1930 futiksen olympiavoitto oli sama kuin maailmanmestaruus.

1980-luvulla tuli jo lievennyksiä amatöörisääntöihin. Muistaakseni Los Angelesin olympiakisoista 1984 lähtien saivat mukaan tulla ammattipelaajat jotka eivät olleet edustaneet maitaan MM- tai EM-kisoissa tai niiden karsinnoissa.

Barcelonan olympialaisista 1992 lähtien tulivat ikärajat mutta muita ammattipelaajia koskevia edustussääntöjä ei tietääkseni enää ollut. Sittemmin ikärajaa on taittu jotenkin viilata ja sallittu muutama yli-ikäinen pelaaja per joukkue.

Mutta tosiaankin nykyään olympiafutis ei ole enää täysin kakkoskategorian turnaus mitä se oli vielä esimerkiksi silloin kun itä-blokin maat hallitsivat olympiafutista ennen 1980-lukua. Jos FIFAn ja KOKn välillä jotenkin tulonjakoa esimerkiksi TV-oikeuksien osalta muutettaisiin niin en tiedä miten FIFAn kanta muuttuisi.

Eli lakkautettaisiinko MM-kisat ja muodostuisiko olympiafutiksesta se isoin futisturnaus johon pääsisivät mukaan kaikki parhaat kuten on esimerkiksi koriksessa? Aika paljon täytyisi tapahtua jotta noin kävisi futiksen osalta koska MM-kisat ovat FIFAn isoin rahantekokone ja jostain ne puuttuvat miljardit pitäisi sitten ottaa. Pelaajien kannalta voisi olla hyväkin jos turnausten määrä putoaisi ja siten samalla karsintojen määrä. Mutta toisaalta: pelataanhan koriksessakin MM-kisat vaikka olympialaisissa on mukana parhaat pelaajat myöskin.

Porvoon turkkilainen

#17
Parasta olympiafutisaikaa olivat Helsingin kisoista vuonna 1952 alkaneet kisat Moskovan kisoihin 1980, jolloin Itä-Eurooppa oli noissa karkeloissa ylivoimainen. Ihanaa luettava nämä finaalit:

52: Unkari-Jugoslavia 2-0
56: N-liitto-Jugoslavia 1-0
60: Jugoslavia-Tanska 3-1
64: Unkari-T-slovakia 2-1
68: Unkari-Bulgaria 4-1
72: Puola-Unkari 2-1
76: Itä-Saksa-Puola 3-1
80: T-slovakia-Itä-Saksa 1-0

Edes pornoteollisuuden kyllästämä piskuinen Tanska ei onnistunut kaatamaan suurta ja mahtavaa. Kommunismissa luotettiin kollektiiviin ja työtä kaikille, arvot joita yhä tarvittaisiin.

Kaikki merkittävät Itä-Euroopan amatöörijoukkueet Romaniaa lukuun ottamatta olivat vähintään finaalissa noina vuosina. Sirppi ja vasara hallisivat turnauksia, jossa rahaa ja rumuutta kartettiin. Dynamo Berliinin voitto eurocupissa HSV:stä vuonna 1981 kuuluu jalkapallohistorian parhauksiin, kuten DDR:n voitto länsinaapuristaan mm-kisoissa vuonna 1974.

SouthernBoogieCat

Totta kyllä että tuon amatööriajan kisoilla oli oma arvonsa. Ne pelattiin silloisilla säännöillä ja joukkueilla vaikka aikansa parhaat olivatkin poissa.

Hönkki

Yllättävää että N-liitto voitti vain 1956. Olivatko Hrustsev ja Brezhnev enemmän jääkiekkomiehiä ?
Tavoitteena 50 Hesu-kautta. Nyt menossa 38. kausi.

Porvoon turkkilainen

Kyllä siellä Kiovan Dynamoon ja futikseen panostettiin. Olemassaolonsa aikana Neuvostoliitto oli EM-kisoissa neljästi loppuottelussa ja välierässä häviämässä Italialle kerran kolikonheitolla. Kyseisellä aikavälillä edes Länsi-Saksa ei kyennyt moiseen, mutta he voittivat kuitenkin Euroopan mestaruuden kahdesti, kun neukuilla se jäi vain yhteen.

SouthernBoogieCat

Lainaus käyttäjältä: Hönkki - elokuu 02, 2024, 09:53:29Yllättävää että N-liitto voitti vain 1956. Olivatko Hrustsev ja Brezhnev enemmän jääkiekkomiehiä ?

Kyllähän tuo on yllättävää että N-Liiton resursseilla ei nähtyä parempaan pystytty voittojen osalta. Mutta kuten Kokkis sanoikin niin kyllä futikseenkin panostettiin ja Kiovan Dynamo oli yksi iso osa tätä sillä yhdessä vaiheessa ainakin N-Liiton maajoukkueen runko muodostui tämän seuran pelaajista.

Toki jääkiekko on globaalisti pieni laji ja varsinkin tuolloin 60- ja 70-luvuilla punakoneen joukkue MM- ja olympiakisoissa oli käytännössä ammattijengi muiden amatööri (amatööripitoisia) porukoita vastaan. Ja kun vielä 70-luvulla USA ja Kanada olivat boikotin takia ulkona MM-kisoista melkein koko vuosikymmenen niin N-Liitolla oli selkeä ylivoima muita vastaan - toisin kuin jalkapallossa. Syy pohjois-amerikkalaisten boikottiin oli kiista ammattilaisten osallistumisoikeudesta MM-kisoihin. Muistaakseni vuodesta 1977 lähtien ammattilaiset otettiin MM-kisoihin.

Futiksen puolella tosiaan vastaavaa epäreiluakin ylivoimaa ei ollut. Olympialaisissakaan ei näkynyt tulosten perusteella se vaikka N-Liiton pelaajat varmasti olivat harjoitelleet yhdessä pidempään kuin muiden maiden. Jääkiekon puolella ainakin punakoneen pelaajat olivat yhdessä lähes koko vuoden ajan. Tästä on ollut Areenassakin hyvä dokkari. Futiksessa ei ehkä aivan vastaavaa ollut.

MM- ja EM-kisoissa muilla mailla oli ammattilaiset mukana mutta silti kyllä - kuten Kokkis mainitsi - pärjäsi N-Liitto melko hyvin EM-kisoissa. Tosin voittoja ei tullut kuin yksi mutta välieräpaikkoja useampi. Tosin alkuvaiheen EM-kisoissahan oli vain 4 maata mutta sinne oli sitten kovat karsinnat koska loput jäivät ulkopuolelle ja karsinnoissa oli kymmeniä maita mukana.

Porvoon turkkilainen

#22
Olympiajalkapallo näytti Espanjan ja Ranskan hurjan pelaajatason laajuuden. Thierry Henry luotsaa hyökkäävää jalkapalloa, joten mielenkiintoista nähdä, onko hän seuraava Ranskan A-maajoukkueen valmentaja.

Yleisössä nähtiin taas hienoa urheiluhenkeä kuten EM-kisoissa. Kolikot lentelivät kentälle ja tapeltiin. Napoleon Bonabarten ajoista ja ennen sitä Seine-jokeen paskottu, eikä miljardien puhdistukset jonkun urheilutapahtuman vuoksi auttanut, ja joessa piti vain uida eikä edes tiedetty millaiset terveysvaikutukset siitä urheiljoille on. Kuolkoot ihmiskunta täältä pois, niin idiootteja olemme.