• Welcome to Suomen Pöytäjalkapalloyhdistys - Forum.
 

Uutiset:

Rekisteröidy - Lähetä sähköpostia info@subu.fi

Main Menu

Nostalgiafutis-topic

Aloittaja SouthernBoogieCat, maaliskuu 23, 2020, 10:52:55

« edellinen - seuraava »

nabel

Jotta sotketaan topikin lajikin:


SouthernBoogieCat

#16
Tämä nostalgia-topic lienee sopiva keskusteluketju luetella ja halutessaan kommentoida näkemiään ikimuistoisia MM-kisaotteluita vuosien varrelta (EM-kisat voinee halutessaan ottaa myös tähän ja laskea siten arvokisaottelut keskustelun aiheeksi). Muutama näkemäni klassikko (ei järjestyksessä välttämättä):


Hollanti-Länsi-Saksa  1990 neljännesvälierä

Tämä listan kärkeen pelkästään siksi että olin tuolla paikanpäällä. On edelleen yksi sekä pelin tason puolesta että paikanpäällä todistamieni otteluiden parhaita. Tunnelma oli myös erinomainen täydellä San Sirolla. Barcan El Clasicoista jälkimmäinen vuonna 2008 voi ainoastaan kilpailla tunnelman osalta tämän kanssa niiden futismatsien osalta joissa olen paikanpäällä ollut. Hollanti-Länsi-Saksa lukeutui myöskin Italian MM-kisojen parhaisiin otteluihin. Hollannin tuskaiset kisat vuoden 1988 EM-kullan jälkeisen krapulan jälkeen huipentuivat tähän peliin.

Argentiina-Romania 1994 neljännesvälierä

Maradona oli alkusarjan jälkeen saanut pelikiellon ja puuttui tästä ottelusta. Argentiinan peli varmasti osittain siksi sekosi. Silti pelasi hyvän ottelun mutta Romania oli maaginen ja erityisesti parivaljakko Hagi ja Dumitrescu. Vauhtia päästä päähän koko pelin ajan.


Italia-Argentiina 1990 välierä

Legendaarinen peli jossa siihen saakka maalinsa puhtaana pitänyt isäntäjoukkue joutui antautumaan ja luhistui paineiden alla rankkareilla. Myöskin legendaarinen tuomarin unohdus jatkoajalla kellon katsomisessa. Argentiina vaikeuksien kautta selviytyi voittajaksi ja Maradonan uran käytännössä päätepiste. Tuon jälkeen suosio romahti Napolissa ja tuli huumekäry ja sen jälkeen ei palannut enää entiselleen lukuunottamatta lyhyttä loistoa USAn kisojen alkulohkossa.

Länsi-Saksa-Englanti 1990 välierä

Hyvin Englanti haastoi ja hävisi vasta rankkareilla. Gazzan kyyneleet ovat tämän ottelun kuvista jääneet historiaan sekä Shiltonin moka Länsi-Saksan maalissa. Pelin taso tuon kisojen moniin matseihin nähden erinomainen kuten toisessa välierässäkin ja parissa muussa ottelussa.


Brasilia-Saksa 2014 välierä

Legendaarinen Brasilian "Suomi-USA"-tyylinen romahdus (Viittaa Vancouverin 2010 olympialätkän Suomen romahdukseen välierissä USAa vastaan). Tuon romahduksen totaalisuus tekee tuosta ottelusta mieleenjäävän ja vielä kun se kävi isäntäjoukkueelle. Brasilian 2000-luvun vastine vuoden 1950 Uruguay-ottelulle jossa Brasilia loppusarjan ratkaisupelissä hävisi 2-1 noin 200000 katsojan edessä Maracanalla.

Saksa-Argentiina 2010 puolivälierä

Tähän saakka kisoissa vakuuttavasti esiintynyt Maradonan valmentama Argentiina romahti täysin. Saksa teki tuolloin uutta paluuta joka huipentui seuraaviin kisoihin ja maailmanmestaruuteen. Näissä kisoissa ei vielä riittänyt Espanjalle välierissä.


Brasilia-Ranska 1986 puolivälierä

Dramaattinen ottelu jossa Platini mokasi pilkun mutta Ranska voitti. Zico mokasi myöskin pilkun ja Socrates koetti samaa kikkaa rankkarikisassa kuin Puolaa vastaan neljännesvälierissä. Yleisesti moni pitää tätä ottelua yhtenä isona kisaklassikkona kuten itsekin pidän.


Argentiina-Englanti 1986 puolivälierä

Ottelu josta ei tarvinne tapahtumia mainita. Yksi noiden kisojen ikoninimmista otteluista jonka kaksi tapahtumaa on noussut noiden kisojen symboleiksi. Toinen sen hienouden takia ja toinen räikeän virheen takia. Olen onnellinen että olin tuolloin 1986 jo sen ikäinen ja seurasin jo silloin futista että näin tämän ottelun silloin kun se pelattiin. Tosin en aivan muista oliko kyseessä suora vai jälkilähetys seuraavana päivänä mutta kisojen aikana kuitenkin näin tämän pelin kuten tuon Brasilia-Ranska ottelunkin ja muut näkemäni Meksikon kisojen pelit.


Bulgaria-Saksa 1994 puolivälierä

Barca-fanina toki kannustin Bulgariaa kisoissa ja toivoin Stoichkovin maaleja. Täytyy myöntää että ennen ottelua en hirveästi antanut Bulgarialle ennakkoon saumoja Saksan kaatoon. Mutta niin vaan kävi että pääsin yllättymään. Stoichkovin vapari tuossa pelissä ja Letchkovin pusku ovat kyllä jääneet mieleen ja aiheuttivat tuuletukset kun katsoin tuota peliä.



Muitakin hyviä ja mieleenpainuvia kisapelejä varmasti itsellänikin on mutta tässä ensinnä mieleentulevat. Voisi lisääkin kirjoitella mutta jätän toistaiseksi tähän.

Tuo Englanti-Kamerun-ottelu vuoden 1990 puolivälieristä tulee lisää tähän listaan. Siitä toisaalla kirjoitin joten ei tässä sen enempää.

Hönkki

Henkilökohtaisesti 1982 ehkä ne suurimmat kisat. Erityisesti jäänyt mieleen Espanja - P-Irlanti jonka kuuntelin radiosta kesämökillä pimeässä huoneessa. Kuului vain selostajan ääni ja P-Irlanti voitti.
Bailey, Gidman, Albiston, Wilkins, Moran, McQueen, Coppell, Birtles, Stapleton, Robson, Macari. Sub. Moses

SouthernBoogieCat

#18
Lainaus käyttäjältä: Hönkki - joulukuu 12, 2022, 16:05:38
Henkilökohtaisesti 1982 ehkä ne suurimmat kisat. Erityisesti jäänyt mieleen Espanja - P-Irlanti jonka kuuntelin radiosta kesämökillä pimeässä huoneessa. Kuului vain selostajan ääni ja P-Irlanti voitti.

Itse en vielä 1982 seurannut futista mutta olen nähnyt noiden kisojen maaleja jälkeenpäin mm. YouTubesta sekä esimerkiksi Sean Conneryn juontamasta kisadokkarista. Espanjan joukkueesta on jäänyt sellainen vaikutelma noista kisoista (mitä olen lukenut, kuullut ja nähnyt pätkiä) että joukkue alisuoritti reippaasti ja joidenkin näkemysten mukaan hyötyi tuomariratkaisuista alkulohkossa joita ilman olisi hävinnyt tuon P-Irlanti-pelin lisäksi ainakin toisen ja ei olisi päässyt jatkoon.

Noiden kisojen ainutkertainen jatkopelien systeemi oli monien kisoja seuranneiden ja niitä kommentoineiden mielestä epäonnistunut. Ei se 24 joukkueen parempi systeemikään (Vuosina 1986-1994 käytössä ollut ja nykyään EM-kisoissa oleva) hyvä ole mutta se että 12 jengiä meni jatkoon ja pelasivat neljässä kolmen joukkueen lohkoissa joissa saattoi käydä mm. niin että ennen viimeistä ottelua lohkovoitto ja jatkopaikka olisi ratkennut ja näin lohkon vikalla ottelulla ei olisi ollut merkitystä. Näin taisi jossakin jatkolohkossa käydäkin.

24 joukkueen turnaus ei ole oikein järkevä vaan kyllä osallistujamäärä pitäisi olla joko 8, 16 tai 32 jotta järkeviä formaatteja voidaan keksiä. MM-kisoissa ei ole paluuta enää 16 maahan joten 32 maan turnaus olisi järkevin. Tosin turnausta ollaan käsittämättömästi paisuttamassa 48 maahan jossa tulee taas näitä formaattiongelmia.

Porvoon turkkilainen

Jalkapallo on ollut pitkään läpseensä kaupallinen, mutta nämä on niitä aitoja hetkiä:

https://www.youtube.com/watch?v=-VTZTGWVgV4

Hönkki

Lainaus käyttäjältä: Porvoon turkkilainen - elokuu 03, 2023, 15:40:04Jalkapallo on ollut pitkään läpseensä kaupallinen, mutta nämä on niitä aitoja hetkiä:

https://www.youtube.com/watch?v=-VTZTGWVgV4

DDR:n doping-varastot hetkellisesti tyhjinä, kun kaikki pumpattu jalkapallojoukkueeseen.
Bailey, Gidman, Albiston, Wilkins, Moran, McQueen, Coppell, Birtles, Stapleton, Robson, Macari. Sub. Moses

SouthernBoogieCat

Lainaus käyttäjältä: Porvoon turkkilainen - elokuu 03, 2023, 15:40:04Jalkapallo on ollut pitkään läpseensä kaupallinen, mutta nämä on niitä aitoja hetkiä:

https://www.youtube.com/watch?v=-VTZTGWVgV4

Hieno nostalgia futisvideo!! Samaa mieltä tuosta kaupallisuudesta ja vanhojen hyvien aikojen paremmuudesta nykypäivään futiksen osalta.

Tässä toinen hyvä nostalgia futispätkä

https://youtu.be/xqLyl1E3sM8

Yksi ylivoimaisimmista esityksistä MM-kisoissa mitä olen nähnyt. Muistan kun katseltiin tuota peliä kesällä 1986 mummon ja papan kanssa. Hämmästelimme kaikki kun Tanska oli niin ylivoimainen. Toki Uruguay pelasi miesalivoimalla mutta silti. Hehän noissa kisoissa saivat melkoisen huonon maineen likaisilla otteillaan.

Porvoon turkkilainen

Noihin aikoihin Uruguaylla oli kova joukkue, joka tais pari kertaa voittaa Copa American, mutta konttas Meksikossa ja Italiassa oikein kunnolla, vaikka molemmilla kerroilla taisivat kuitenkin ilman voittoja selvitä pudotuspeleihin.

SouthernBoogieCat

#23
Lainaus käyttäjältä: Porvoon turkkilainen - elokuu 04, 2023, 09:18:04Noihin aikoihin Uruguaylla oli kova joukkue, joka tais pari kertaa voittaa Copa American, mutta konttas Meksikossa ja Italiassa oikein kunnolla, vaikka molemmilla kerroilla taisivat kuitenkin ilman voittoja selvitä pudotuspeleihin.

Meksikossa selvisivät pudotuspeleihin kahdella tasurilla johtuen siitä että lohkokolmosista parhaat neljä selvisivät jatkoon. Italiassa pelasivat tasan Espanjan kanssa ja hävisivät Belgialle pystyyn 3-1 pelissä jonka belgialaiset olisivat voittaneet suurinumeroisemminkin elleivät 3-0-tilanteessa olisivat ottaneet jalkaa pois kaasulta. Uruguay sai siten kavennuksen jonka ansiosta 1-0-voitto Etelä-Koreasta riitti jatkoon.

Ilman tuota kavennusta välttämättä se voitto ei olisi riittänyt. Ja maali tuossa voitossa tuli vasta lisäajalla. Eli rimaa hipoen Italiassakin selvisivät jatkoon jota ei olisi ehkä tullut jos Belgia olisi jatkanut 3-0-tilanteen jälkeen samoin miten siihen asti. Italiassakin niinikään systeemin armollisuuden ansiosta selvisivät jatkoon kolmosena kuten Meksikossakin. Ja sama oli Portugalillakin EM-kisoissa 2016 jonka lopulta voittivat vaikka kolmella tasurilla menivät jatkoon.

Kova joukkue Uruguaylla tosiaan oli 1980-luvun puolivälistä eteenpäin kuten sanoit. Siksi oli käsittämätöntä ja häpeällistäkin erityisesti miten Meksikossa törkyilivät että eivät sen paremmin MM-kisoissa pelanneet mitä Meksikossa ja Italiassa. Copa Americassa olivat kovia.


SouthernBoogieCat

Lainaus käyttäjältä: Porvoon turkkilainen - elokuu 10, 2023, 21:25:42https://www.youtube.com/watch?v=Osb2BIGy7hg

Hienoa nostalgiaa jälleen!! Koparien peleistä omalla kohdallani kokemusta 80-luvulta jolloin olin katsomassa joitakin Klubi vs. Koparit-pelejä. Saattoivat olla Cupin pelejäkin mutta sellainen muistikuva on että Koparit olisivat pelanneet silloisessa mestaruussarjassa 80-luvulla. Helpostihan tuo on googlettamalla tarkistettavissa.

Vaikka Suomi-futiksen - erityisesti kotimaisen seurajalkapalloilun - taso oli tuolloin 80-luvulla mitä oli eikä maajoukkueenkaan taso silloin kovinkaan korkea ollut isossa kuvassa niin jotakin maagista näissä kasariajan kotimaisen futiksen pätkissä edelleen on (tai ehkä nykyään vuosikymmenien jälkeen katsottuna pikemminkin). Vuoden 1986 MM-kisojen karsinnat olivat merkittävä poikkeus ja jotkut yksittäisen hyvät ottelut kuten Suomi-Brasilia 1987 tai Suomi-Hollanti 1989 esimerkiksi.

Ilman muuta myöhemmän Huuhkajien hyvän tilanteen siemenet oli jo tuolloin kylvetty mm. Kuuselan panoksen seurauksena ja tulokset ovat näkyneet vasta 2000-luvulla. Hiljalleen 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa tuli edistysaskelia mm. pelaajia ulkomaille isoihin rooleihin isoihin seuroihin ja maajoukkueellakin parempia otteita yhtä useammin. Kuitenkin tuon 80-luvulla varsinaisesti alkaneen kehitystyön hedelmät ovat kypsyneet kunnolla vasta nyt viimeisen 10 vuoden aikana.

Porvoon turkkilainen

#26
Keijo Voutilaisen Kuusysissä oli jotain hyvin perisuomalaista ja jopa impivaaralaista. Harjoiteltiin sateessa, koska europelit pelataan sykysisin ja niillä opeilla kaatuivat Neuvostoliito ja Jugoslavian mestarit vuonna 1986. Lähellä oli jopa sen ajan Mestareiden liigan välieräpaikka. Keijo oli Kuopion poikia ja selvä mestari tai jopa guru, joka johdatti kisällinsä menestyksen valoon:

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2010/12/23/kiimaiset-poliisit

"sitä joka teitä eniten rääkkää, sitä te eniten ihailette"


Hönkki

Keijolla olisi voinut olla kansainvälinen ura edessä, jos olisi yhtään ollut kielipäätä.
Bailey, Gidman, Albiston, Wilkins, Moran, McQueen, Coppell, Birtles, Stapleton, Robson, Macari. Sub. Moses