• Welcome to Suomen Pöytäjalkapalloyhdistys - Forum.
 

Uutiset:

Rekisteröidy - Lähetä sähköpostia info@subu.fi

Main Menu

SÄÄNTÖUUDISTUKSET - 30.8.2007

Aloittaja subu, elokuu 03, 2007, 12:34:41

« edellinen - seuraava »

subu

Kerrataanpas nyt mitä on muuttunut/selventynyt sitten viime turnauksen:

ALOITUSPOTKU
Aloituspotkun suorittavat figurit saa laittaa jonoon, mutta aloituspotkusta ei saa tehdä jatkolla maalia.

IRTOMAALIVAHDIN PALAUTUS
Kun irma palautetaan mv-alueelle ja pallo on mv-alueella vastustajan hallussa, pääsee keppiveska peliin vasta seuraavan vastustajan näpäytyksen jälkeen, jolloin sen saa asettaa minne vain mv-alueella. Ei siis saa asettaa keppiveskaa välittömästi minne tahansa.

PALLONHALLINTA MV- JA RP-ALUEELLA
Pallonhallinta ei vaihdu veskan torjunnasta vaikka pallo jäisi mv- tai rp-alueelle. Ainoa tilanne missä hallinta vaihtuu on sellainen, että hyökkääjä pelaa pallon laukaisualueen ulkopuolelta mv-alueelle ja keppiveska on maalissa ja keppiveska koskettaa palloa. Jos kuitenkin hyökkääjän figuri on vastustajan mv-alueella ja pallo pelataan niin, että se jää kiinni tähän figuriin, niin pallo jää hyökkääjän haltuun.

edit: pallonhallinta vaihtuu mv-alueella normaaliin tapaan normaaleista menetyksistä eli jos pallo mv-alueella ja pelaaja yrittää osua siihen kenttäfiguurilla, mutta menettää, niin hallinta vaihtuu.

JATKOLAUKAUS MAALIPOTKUSSA
Jatkon saa tehdä, jos pallo osuu hyökkääjän figuriin matkan varrella.

IRTOMAALIVAHTI
Hesussa vanha irtokeijo, SM-kisoissa HW


-------------------------------------------------------------------------------

no niin, jatketaanpas pienen tauon jälkeen.


PUOLUSTAJAN RIKKEET
Jos rikotun figurin ja pallon välissä on vain yksi poikkikentän viiva (keskiviiva tai laukaisuraja), niin rikotulla osapuolella on kolme vaihtoehtoa: vapari, puolustajan palautus näpäytystä edeltäneelle paikalleen tai peli jatkuu siitä mihin figurit jäivät.
Jos rikotun figurin ja pallon välissä on useampi poikkikentän viiva, niin vaihtoehdot ovat puolustajan palautus tai peli jatkuu.

FIGURIEN VAIHDOT
SM-kisoissa ja rankingkisoissa jatketaan vanhalla systeemillä eli sisääntullut figuri asetetaan samalle paikalle mistä uloslähtenyt figuri otettiin pois. Vaihtoja saa tehdä 3 kpl ja vaikka kaikki kerralla.

Hesu-liigassa kokeillaan seuraavaa: sisääntuleva figuri näpäytetään peliin keskiviivalta ennakkoon määrätyltä puolelta. Sisääntulonäpäytykseen vastustaja saa tehdä vastanäpäytyksen minkä pitää kohdistua sisääntulleeseen figuriin, kuten paitsiostapoistoissa. Sääntö antaa mahdollisuudet taktikoinnille ja siksi sitä tulee soveltaa herrasmieshengessä. Jätän Hesu-liigan sisäiseksi asiaksi säädetäänkö sisääntulonäpäytyksille joitakin rajoituksia vai ei. Toiveeni on että ei mitään rajoituksia, vaan luotetaan täysin pelaajien herrasmiesmäisyyteen (kuten fisseissä), kun sille tielle kerran lähdetään. Taktikointeja en tosiaankaan toivo.

PAITSIOISTA
Ainoastaan viimeisimmän hyökkäysnäpäytyksen tehnyt osapuoli voi syyllistyä paitsioon. On paitsio jos syöttää omalle keppiveskarilleen ja tökkään vastapäätyyn paitsioasemassa olevalle figuurilleen. Ei ole paitsio jos pelaaja yrittää jatkolaukausta, mutta ei osu palloon ja pallo vierii vastustajan veskarin ulottuville, joka tökkää pallon vastapäätyyn paitsioasemassa olevalle figuurilleen.

MAALIVAHDISTA
On hiukan virheellistä kutsua veskaria "neutraaliksi", koska esim. veskarin torjuma ja samasta päädystä yli mennyt pallo on kulma, ei maalipotku.

Veskarin torjumat/tökkäämät ja rajojen yli menneet pallot tuomitaan seuraavasti:
- Pallo menee yli mistä tahansa kohtaa sivurajasta ja ei osu torjunnan/tökkäyksen jälkeen vastustajan figuureihin --> sivuraja vastustajalle
- pallo menee yli sivurajasta torjunnan/tökkäyksen tehneen veskarin päätyneljänneksen alueelta ja osuu torjunnan/tökkäyksen jälkeen vastustajan figuuriin ennen sivurajan ylitystä --> fisse eli sivuraja veskarin joukkueelle.
- pallo menee yli sivurajasta jostain muualta kuin torjunnan/tökkäyksen tehneen veskarin päätyneljänneksen alueelta ja osuu torjunnan/tökkäyksen jälkeen vastustajan figuuriin ennen sivurajan ylitystä --> sivuraja vastustajalle
- pallo yli vastapäädyn päätyrajasta torjunnan/tökkäyksen jälkeen, ei väliä osuuko matkalla figuureihin --> maalipotku vastustajalle
- pallo menee vastapäädyn maaliin torjunnasta --> maali
- pallo menee vatapäädyn maaliin tökkäyksestä --> maalipotku vastustajalle. Tämä on loogisesti ristiriitainen kohta, koska muuten tökkäys ja torjunta ovat samanarvoisia. Nojaan tässä kuitenkin kokemukseen, sillä sääntö on ennenkin ollut näin ja en muista yhtä ainutta tapausta, että tästä olisi tullut kiistaa. Aina on pystytty sanomaan onko kyse tökkäyksestä vai torjunnasta. Jos veskari vain torjuu eli ei tee tökkäystä eteenpäin, niin vedon pitää olla tosi kova, jotta pallo menee vastapäätyyn. Vedon ollessa näin kovan veskari ei edes ehdi tehdä liikettä eteenpäin. Sitten taas jos veto on hiljainen, niin veskarin on pakko tehdä tökkäys, jotta pallo kimpoaisi vastapäätyyn. Tilanteen hitaudesta johtuen tökkäyksen ehtii jo huomata ja toisaalta tökkäyksen olemassaolo on pääteltävissä vedon hitaudesta. Toki tähän jää looginen porsaanreikä, mutta nostalgiasyistä saa minun puolesta jäädäkkin.

Maalivahtiin kohdistuneet rappaamiset:

* Puolustusnäpäytyksissä veskarin tulee olla paikoillaan ja vastustajan osuma veskariin on rike.

* Hyökkäysnäpäytykset
- jos pallo ja veskari ovat paikoillaan ja hyökkääjä osuu veskariin ennen palloon osumista tai ei osu palloon ollenkaan --> rike
- jos veskari liikkuu ja pallo paikoillaan --> ei rikettä, vaikka hyökkääjä osuisi veskarista kimmottuaan palloon.
- jos veskari paikoillaan ja pallo liikkuu ja hyökkääjä osuu veskarista kimmottuaan palloon --> rike
- jos veskari paikoillaan ja pallo liikkuu ja hyökkääjä ei osu veskarista kimmottuaan palloon --> ei rikettä
- Jos veskari ja pallo liikkuvat --> ei rikettä, osuu hyökkääjä veskariin osumisen jälkeen palloon tai ei

Veskarin paikallaan kallistuminen ei ole liikkumista.

VASTUSTAJAN NÄPÄYTYSTEN ESTÄMINEN KEPPIMV:llä
Minulle tämä on vielä auki, mutta suosittelen, että ei saa estää. Jos joku keksii helpon säännön, miten saa estää, niin käytetään sitä.


Sitten muutamia selvennyksiä jo käytössä olleista, mutta ei kaikille selvinä olleista säännöistä.
- maalipotkussa ei ole paitsiota
- sivurajan voi antaa omalta kenttäpuoliskolta omalle keppiveskarille ja tökätä vastapäätyyn

Ja lopuksi eräs erikoinen tapaus joka tuli keskustelun lomassa esiin:
annetaan syöttö niin, että se lähtee LAUKAISUALUEELTA ja yritetään vetää siihen jatko. Jatko ei osu palloon, mutta syöttö meneekin jostain syystä maaliin asti --> maali, näitähän ei ihan hirveästi nähdä  :wink: