• Welcome to Suomen Pöytäjalkapalloyhdistys - Forum.
 

Uutiset:

Rekisteröidy - Lähetä sähköpostia info@subu.fi

Main Menu

Politiikka - ketä kiinnostaa?

Aloittaja Purtsi, huhtikuu 28, 2011, 11:45:58

« edellinen - seuraava »

Rossonero

Hyvä kolumni.

Tuossa tuli esille myös sellaista, jota en ollut kyseisestä mielenosoituksesta tiennyt. Aika poskettomia juttuja. Samoin naamakirjajutut minulle ihan uusia. Mutta nyky-Suomessahan väkivalta tuntuu elävän uutta nousua ongelmanratkaisussa. Ei tuollaisten ratkaisujen ehdottamista voi sietää mihinkään suuntaan.

Lainaus käyttäjältä: SUFC - huhtikuu 29, 2011, 10:19:46
Niin siis sananvapaus on ainakin meikäläiselle itsestäänselvyys ja sitä en tässä suoranaisesti pohtinut. Mietin lähinnä sitä, että tekeekö nuiva suhtautuminen ahdasmielisyyttä kohtaan avarakatseisesta ihmisestä ahdasmielisen ja näin ollen kritisoimansa kohteen kaltaisen. Jokseenkin samankaltainen reaktio ihmisillä nyt, kuin viime syksynä kirkkoa ja ääriuskovaisia kohtaan. Ehkä täytyy tyytyä siihen, ettei tähän kysymykseen ole suoranaista selkeää vastausta.

Tämä on aina mielenkiintoinen pohdittava. Minusta kaikkea ei yksilön tarvitse hyväksyä, mutta lähes kaiken voi halutessaan ymmärtää (esimerkkinä toivottomuudesta kumpuava terrorismi, jossa pienemmällä sorretulla ei ole muuta vaihtoehtoa). Olennaista on se, miten se ilmenee, että ei henkilökohtaisesti hyväksy jotakin asiaa. Asialinja ja muiden ihmisten oikeuksien ja hyvinvoinnin turvaaminen ovat olennaisia asioita. Ahdasmielisyyttä ei kuitenkaan ole, jos ei hyväksy jotain muille ihmisille suoraan vahingollista (ok, taas veteen piirretty viiva, mutta laki kertoo olennaisen).

Reaktiot ja vastareaktiot ovat ihan ok, jos ne ilmentyvät jonakin positiivisena toimintana, kuten vaikkapa aktiivisuutena tärkeissä asioissa (esim. monien puolueiden lisääntyneet jäsenmäärät). Mielenosoituksissakin tämä pitäisi muistaa, mutta nykyään tuppaa liian usein asiassa kuin asiassa menevän liiaallisuuksiin.

Lainaus käyttäjältä: SUFC - huhtikuu 29, 2011, 10:19:46Alipalkkaus ja hyväksikäyttö ovat tietysti vääryys, mutta kait termi "työpohjainen maahanmuutto" pitää muutakin sisällään. Onhan esim Suomen ravintola-alakin täynnä erilaisia eksoottisempia vaihtoehtoja eikä kukaan näitä paheksu, pikemminkin päinvastoin. Luulisi myös suomalaisen työlainsäädännön olevan tehokas kitkemään pois nämä "nälkäpalkka" epäkohdat. Onko näistä muuten jotain tarkempaa tutkimusta/materiaalia netissä?

Ainakin YLE:n Silminnäkijässä on ollut dokumentti noista. Samoin varmaan Ajankohtaisessa Kakkosessa. En ole netistä etsinyt. Lähinnä siivousalaa, ja firmat lupailevat paljon värvätessään porukkaa ulkomailta, mutta suurin osa ansioista menee siihen, että maksetaan työnantajalle (tolkutonta) vuokraa jostain yksiöstä, jossa asuu 7 ihmistä, ja sitä että on jouduttu ottamaan velkaa työnantajalta kaikenmaailman paperinpyörittelyä varten, sekä ehkä jopa lentomatkaa varten.

Todellisuus voi olla se, että siivooja siivoaa 5 tuntia jotain ravintolaa, mutta ilman mitään työehtosopimusten mukaisia mitoituksia työnantaja sanoo, että homma on kahden tunnin homma. Mitään ei voi tehdä. Sama juttu oli jonkin aikaa sitten jossakin kiinalaisia kaivosmiehiä tms. käyttäneessä firmassa, joka tuomittiin oikeudessa maksamaan oikeat palkat takautuvina. Hieman samaa periaatetta käytetään marjanpoiminnassa. Marjanpominnassahan moni palaa kotimaahansa maksamaan "työmatkan" tuomia velkoja. Siivoojista moni ei pääse enää takaisin, vaikka haluaisi. Monelle poliisi tai lakimiehet eivät ole kotimaassa myöskään tulleet tutuiksi auttavina tahoina, joten apua ei osata edes hakea.

Jos toimittaisiin Suomen työlakien ja työehtosopimusten mukaisesti, ei ongelmaa olisi, mutta ei olisi halpatyövoimaakaan.

Taksihommista muuten sai suoraan provikkapalkan. Vakiokuskeista en tiedä. Toisaalta, kun raha juoksee vain työtä tehdessä, olisi muuten aikamoinen riski sille, että porukka ei kauheasti ajaisi, ja syyttäisi hiljaista päivää, ja omistaja jäisi tappiolle koko hommasta. Toki joskus tuli mieleen, että joku minimi olisi paikallaan, ja siksi tulikin raakattua huonot vuorot kokonaan pois, vaikkei se poistanutkaan ongelmaa muilta kuin itseltä.

Lainaus käyttäjältä: SUFC - huhtikuu 29, 2011, 10:19:46Yhteiskunta on täynnä työtävieroksuvia ihmisiä, niin koti- kuin ulkomaalaisiakin. Hyvinvointiyhteiskunta tosin mahdollistaa paljon ja jopa tukee työttömänä olemista. Parina esimerkkinä jäänyt itselle mieleen erään naisen muutaman vuoden takainen kertomus siitä, kuinka hänelle jäi vähemmän rahaa elämiseen pienipalkkaiseen työhön siirtymisen jälkeen, kun ennen sai kaikki tuet ja laskut maksettiin. Toisena pari kuukautta sitten erään radion juontajan kerrottua kahdesta kaveristaan, jotka asuivat kämppiksinä. Toinen kaveri heräsi aamulla siivoamaan Rautatieasemaa ja toinen kulutti päivänsä pelaamalla XBoxia. Töissä käyvä tienasi kuukaudessa 100eur enemmän, kuin työtön ja päätti lopulta itsekkin vaihtaa 100eur "bonuksen" Xboxin pelailuun. Kuinka moni meistä tekisi työtään, jos olisi vastaavissa tilanteissa ja kyseessä ei olisi se unelmien ammatti?

Joo, tämä on aikamoinen epäkohta. Työnteon pitäisi aina kannattaa selvästi. 90-luvulla Nuorsuomalainen Puolue ajoivat voimakkaasti kansalaispalkkamallia, jossa tuo olisi mahdollistunut. Nalle Wahlroos (ei sama puolue) vanhana kovan rahan miehenä vain vesitti koko ajatuksen, kun näkyvänä henkilönä toi esille samaa ajatusta, mutta palkka oli hänen todellisuudesta vieraantuneessa visiossaan muistaakseni suunnilleen minun kk-palkkani verran. Mutta kansalaispalkan ideana on siis oikeasti juuri se, että tuet ja byrokratia pienenevät, ja kansalaispalkkana saatava kituuttamisen mahdollistava perustulo laittaa kaikki samaan asemaan lähtökohtaisesti. Sitten kaikki tehty työ on vain plussaa tuon päälle.

Risto E.J. Penttilä, Jukka Tarkka ja Risto Kuisma olivat heidän isoimmat nimensä. Luulisin, että 2000-luvulla tuollainen ohjelma olisi saattanut nousta paremmin esiin. 90-luvulla Suomenkin politiikassa oli todella järkälemäisiä hahmoja (Lipponen, Niinistö, Aho jne), joiden kanssa ei varmaan Soinikaan olisi päässyt samalla tavalla esiin.

Nuorsuomalaisista lyhyesti linkissä. Ihan mukava lisä tuo olisi nykyäänkin.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Nuorsuomalaiset

"Yhdistys hakeutui puoluerekisteriin pitkällisten keskustelujen jälkeen ja Risto E.J. Penttilä valittiin puolueen puheenjohtajaksi melkein yksimielisesti. Ainoan vastustavan äänen antoi Penttilä itse."  8)

Lainaus käyttäjältä: SUFC - huhtikuu 29, 2011, 10:19:46
Lainaus käyttäjältä: RossoneroHakkaraisen kaltaisten henkilöiden tahvous
Vaikka Hönkki välillä onkin hieman hupsu, niin mielestäni 'tahvo' on vähän liian raju nimitys
(Tämä oli vitsi, olemmehan LOL-topikissa)

Huomasit piilomerkityksen...  ;D

Pitäisiköhän tämmä siirtää politiikka-otsikoksi, joka toki pudottaisi valtavia lukijamääriä heti.

Epis

Runkkuringissä taotaan toistemme selkää
Roses are #FF0000, Violets are #0000FF, All my base are belong to you!

Purtsi

Hyvä että kansanedustajakin osaa ottaa lomalla vähän rennommin:

http://www.iltalehti.fi/nettitv/?31278795
Ole ystävällinen, ja välittömästi piipin jälkeen huljauta pannu ja kipase meille.