• Welcome to Suomen Pöytäjalkapalloyhdistys - Forum.
 

Uutiset:

Rekisteröidy - Lähetä sähköpostia info@subu.fi

Main Menu

Base terminologiaa

Aloittaja 86krucar, heinäkuu 13, 2006, 09:32:01

« edellinen - seuraava »

86krucar

Paljon suositteluja maailmalla ja uutena pelaajana kiinnostaisi tietää vähän näistä lyhenteistä (esim. Bibase, Tribase, Pitch, Raptor G2-F, Ultima Raptor , Sureshot, Advantage, Profibase, c2,c3,c5,b2,b3,c8..)
Esim astrobase alustaa saatetaan myydä lisämäärein: tribase, c5.
Mitä siitä voi päätellä, vai onko kyseessä vain valmistajan erämerkki.

Hönkki

#1
Näin vanhan kansan subu-ihmisenä en varmaankaan ole asiantuntija vastaamaan näihin kysymyksiin, mutta laitetaan nyt jotain kuitenkin. Joku toinen korjaa sitten myöhemmin.

Kaikki yllä mainitsemasi pelaajafiguurityypit ovat sellaisia, että niiden suoraankulkemisominaisuudet ovat loistavan ja jumalaisen välillä (profibase ilmeisesti paras). Toisaalta kierreominaisuudet ovat olemattoman ja välttävän välillä. Joissakin on pehmeämpi kosketus palloon ja joissakin pohja on hyvin matala, jolloin pallon kohottaminen on helppoa.

Muutamia kokeiluja lukuunottamatta olen itse pelannut vain 60-80-lukujen heavyweight ja lightweight äijillä. LW-äijissä on loistavat kierreominaisuudet, mutta niiden suoraannäpäyttäminen vaatii vuosien treenin eikä siltikään aina toimi. HW-äijät kulkevat jo kohtalaisen hyvin suoraan ja kierreominaisuudetkin ovat vielä hyvät. Kun pelataan ns. suomalaisilla, hitailla säännöillä, niin hyvät HW-äijät ovat mielestäni parhaita.
Toisaalta aloittelijalle pelin aloituskynnys tulee matalammalle, kun pelataan esim. profibasella tai joillain muilla 2000-luvun figuureilla.

Sitten kun pelataan kansainvälisillä, nopeilla säännöillä, niin valitsisin itsekin sellaiset äijät, jotka vain kulkevat mahdollisimman hyvin suoraan enkä välittäisi muista ominaisuuksista juuri mitään.
Bailey, Gidman, Albiston, Wilkins, Moran, McQueen, Coppell, Birtles, Stapleton, Robson, Macari. Sub. Moses

Epis

#2
Lainaus käyttäjältä: "86krucar"Paljon suositteluja maailmalla ja uutena pelaajana kiinnostaisi tietää vähän näistä lyhenteistä (esim. Bibase, Tribase, Pitch, Raptor G2-F, Ultima Raptor , Sureshot, Advantage, Profibase, c2,c3,c5,b2,b3,c8..)
Esim astrobase alustaa saatetaan myydä lisämäärein: tribase, c5.
Mitä siitä voi päätellä, vai onko kyseessä vain valmistajan erämerkki.

Ensinnäkin täytyy todeta ainakin noista C-numeroista, että niillä määritetään pohjan tasaisen osuuden koko ja mitä pienempi numero, sitä isompi osa pohjasta on tasaista.

Kuvateksti
Top level "professional" base produced in Italy. Used by a lot of the leading table soccer players in the world, including the current world champion. Bases combine excellent "feel" with superior chipping. Bases are available in 3 sizes, shown from left to right above they are:

C8 - smallest flat area

C6 - medium flat area - combine curl and sliding

C3 - Flattest base area - more sliding
The manufacturer promotes C3 as being for beginning players, C6 Intermediate, and C8 advanced.

Bases are supplied with metal washers. It is highly recommended that the washers be applied to the central inside part of the base using double sided tape.


Erilaisia pohjia:

Bibase


Tribase


Raptor G2-F


Ultima Raptor


Sureshot


Advantage


Zeugo 2006


Hasbro


HW - moulded


HW (viivallaseisoja)


LW (muikku)
Runkkuringissä taotaan toistemme selkää
Roses are #FF0000, Violets are #0000FF, All my base are belong to you!

h-kone

#3
Sen verran ehkä kannattaa tarkentaa, että nuo C8- ja C5- yms.koodit kertovat pohja-alan lisäksi myös pohjan muodosta ja korkeudesta. Astrobasella on aiheesta valaiseva interaktiivinen sivu: //http://www.astrobase.it/Sceglibasi01.asp
A- ja B-koodeilla alkavat pohjat ovat siis profiililtaan jyrkempiä kuin C:t, mutta en sit tajua mitä hyötyä niistä on, sillä en ole huomannut että kukaan käyttäisi muita kuin C-pohjia.

Eli tuolla sivulla ensin klikataan ylärivistä joko yhdestä osasta koostuvaa peruspohjaa, tai bibasea eli kaksiosaista, tai tribasea eli kolmeosaista. ammattilaisetkaan eivät ole yksimielisiä siitä, miten tri- ja bipohjien ominaisuudet eroavat toisistaan, mutta tribaset taitavat olla nykyään myydyimpiä maailmassa. Ilmeisesti kuitenkin kolmiosaisen on tarkoitus joustaa vielä kaksiosaisstakin enemmän pallokontaktissa, eli lähitatsi nopeassa pelissä helpottuu entisestään eikä pallo karkaile.

Seuraavaksi klikataan profiilimuodoksi A tai B tai C, ja sitten haluttu korkeus-/pohjapintayhdistelmä. esim C4-C6:issa on kaikissa korkeus 5,5 milliä ja pohjapinta kasvaa välillä 13-17 milliä. Mitä matalampi, sen helpommin käy kohottaminen, mutta jos on liian matala omalle näpäytystyylille, kohoja voi olla hankala kontrolloida.

Lopuksi sivulta klikataan eri värivaihtoehdot pohjan eri osille --ja avot, tilauksen hinta voi näyttää jopa 70 euroa plus  postikulut! Ja ilman pelaajafiguureita, jotka on hankittava erikseen.

Astrobasen tribaset ovat siis suosituimpia nykyään, mutta 2000-luvulla suurin osa maailmanmestareista on käyttänyt //http://www.profibase.org:in vastaavia pohjia. Lähinnä kai siksi että Profibase kehitti nämä systeemit ensimmäisenä 90-luvun puolivälissä, ja kokeneimmat ammattilaiset ovat keskittyneet hiomaan kykyjään samoilla tutuilla pohjilla.

Näiden italialaisten ainoita vakavia kilpailijoita MM-tasolla taitavat olla brittiläisen //http://www.stefancorda.co.uk:n erinäiset Raptor-pohjat, joihin on kehitetty joku aivan uusi "fluoropolymeeri"-materiaali.

Nämä ovat kaikki myös niitä kaikkein kalleimpia. Pro-välineiden edullisimmasta päästä ovat sit PTF:n Sureshotit ja Advantaget: //http://www.tablesoccer.net/content.php?doc=sureshotbases. Näistä sureshot sopii paremmin kansainväliseen nopeaan peliin, kun taas Advantagella on helpompi saada kierteitä.

Toistetaan nyt vielä tässäkin yhteydessä, että uusi "Zeugo 2006" -valikoima on aloittelijoille erityisen otollinen vaihtoehto juuri halpuutensa vuoksi. Se on käytännössä rakennettu Profibasen C8-mittojen mukaan, eli suoraan liukuminen on paljon varmempaa kuin vanhoilla Subbuteon Heavyweighteillä tai Lightweighteillä.  Toki myös Stefan Corda Companylta löytyy halvempia kansanmalleja, sekä suoraliuku- (G2) että kierretarpeisiin (Image2).

Zinga

#4
MM-kisoissa tapahtui kummia, kun maajoukkueen pelaajista 3/4 päätyi vaihtamaan "talliaan" Astrobasesta Profibaseen. Juho, Make ja Tiikkaja ostivat kisoista uudet Profibase Tribase C3 -pohjilla varustetut joukkueet. Odotamme mielenkiinnolla pelikokemuksia!

Astrobasen sivuilla ilmoitetaan neljän maailmanmestarin ja muutaman kakkosen pelanneen Astrobasen pohjilla:
VERHAGEN (Open I), Bibase C3
BOM (Veterans I), Tribase C8
SCHERBAUM (Ladies I), Single base C3
KEGENBEIN (U15 I), Single base C3
De Francesco (Veterans II), Bibase C8
Guyot (Ladies II), Tribase C5

Profibasen talliin puolestaan taitaa kuulua tukku Italian ja muiden maiden huippupelaajia:
Simone Bertelli (ProfiBase C3Bertelli)
Saverio Bari (ProfiBase C6Bari)
Intra ja Bolognino (ProfiBase C8Bolognino)
Sami Targui (ProfiBase C3S)
Valery Dejardin (ProfiBase C3-Standard)

Näemmä siis huiput pelaa C3-pohjilla ja veteraanit C8-pohjilla. Välimallin jätkät ja naiset pelaa C5-pohjilla  :lol:

AriFerra

#5
Lainaus käyttäjältä: "hei-kone"Toistetaan nyt vielä tässäkin yhteydessä, että uusi "Zeugo 2006" -valikoima on aloittelijoille erityisen otollinen vaihtoehto juuri halpuutensa vuoksi.

Samaa mieltä muuten, mutta Zeugot ovat vaan aivan törkeen herkkiä hajoamaan. Zeugo satsi maksaa n. 10€, ja kuukauden pelaamisen jälkeen ainakin kolme figuuria on liimattu.

Sureshot-setti maksaa n. 20€, eikä niitä saa rikki yrittämälläkään.
Raptor myös yhtä kestävä kuten sitten tietysti myös nämä kalliit astro- ja profibaset.

Nämä omakohtaisia kokemuksia peräti vuoden kestäneeltä uraltani. ;D
S.P.Q.R. -> Sono pazzi questi romani
http://subbuteo-ile-ja-jere.vuodatus.net/
EN TYKKÄÄ ENKÄ JAA!

SouthernBoogieCat

#6
Lainaus käyttäjältä: "Hönkki"Sitten kun pelataan kansainvälisillä, nopeilla säännöillä, niin valitsisin itsekin sellaiset äijät, jotka vain kulkevat mahdollisimman hyvin suoraan enkä välittäisi muista ominaisuuksista juuri mitään.

Miksi näin? Kyllähän nopeassa ilmeisesti suoraan kulkemisominaisuuksista on enemmän hyötyä kuin kierreominaisuuksista mutta voisiko ajatella että joukkueessa olisi joku figuuri - esim. LW-äijä - kierteiden erikoismiehenä?

AriFerra

#7
Lainaus käyttäjältä: "BarsaJake"joukkueessa olisi joku figuuri - esim. LW-äijä - kierteiden erikoismiehenä?

Säännöt kieltävät, koska tulee olla yhteneväinen joukkue.
S.P.Q.R. -> Sono pazzi questi romani
http://subbuteo-ile-ja-jere.vuodatus.net/
EN TYKKÄÄ ENKÄ JAA!

SouthernBoogieCat

#8
Lainaus käyttäjältä: "AriFerra"
Lainaus käyttäjältä: "BarsaJake"joukkueessa olisi joku figuuri - esim. LW-äijä - kierteiden erikoismiehenä?

Säännöt kieltävät, koska tulee olla yhteneväinen joukkue.

Ai niin tosiaan! Näinhän tuolla "Nopean sääntö"-topicissa puhuttiin.

Rossonero

#9
Riippuu paljon pelitavasta ja -kokemuksesta, mutta nykyään pidän pientä kierreominaisuutta jopa tärkeänä. Toki suoraan kulkeminen on tärkeämpää, mutta pelkästään suoraan kulkevilla on aina pelattava tilanne niin, että omalla pelaajalla on linja palloon. Mahdollisuus kierteisiin pelastaa välillä, jos ei tuollaista ole.

Zinga

#10
Lainaus käyttäjältä: "Rossonero"Riippuu paljon pelitavasta ja -kokemuksesta, mutta nykyään pidän pientä kierreominaisuutta jopa tärkeänä. Toki suoraan kulkeminen on tärkeämpää, mutta pelkästään suoraan kulkevilla on aina pelattava tilanne niin, että omalla pelaajalla on linja palloon. Mahdollisuus kierteisiin pelastaa välillä, jos ei tuollaista ole.
Peesaan täysillä. Itse pelaan C5-pohjilla, sillä koen niillä kierreominaisuuden hyväksi. Toki ne istuvat muutoinkin pelityyliini hyvin. Juhon C3-pohjilla tietyt kierteet onnistuvat yllättävän hyvin, mutta kierteen liikerata on erilainen kuin C5:lla. C3:set eivät tee puhdasta liikerataa vaan ikään kuin kaatuvat takaisin paikalleen ja näin ollen "kiertävät" esteet. Itse olen 90-luvun välineillä tottunut puhtaan liikeradan kierteisiin, joten C5 tuntuu luontevalta.

Hönkki

#11
LainaaC3:set eivät tee puhdasta liikerataa vaan ikään kuin kaatuvat takaisin paikalleen ja näin ollen "kiertävät" esteet.

Joo, liikerata on erittäin loiva ja monesti käy niin, että figuuri vain jatkaa pyörimistään kuin lappeellaan kulkeva kolikko. Alan kuitenkin jo uskoa että C3:lla on joissakin tilanteissa mahdollisuus onnistua kierteissä. Tekniikka on vain todella erilainen kuin HW-äijillä tai edes C8:lla. Pohjan kallistusta kierteeseen pitää yrittää joka kerta ihan täysiä ja suunta melkein suoraan kohti kierrettävää figuuria, jotta mitään positiivista tapahtuisi.
Bailey, Gidman, Albiston, Wilkins, Moran, McQueen, Coppell, Birtles, Stapleton, Robson, Macari. Sub. Moses