Suomen Pöytäjalkapalloyhdistys - Forum
July 19, 2019, 03:48:57 *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Rekisteröidy - Lähetä sähköpostia info@subu.fi
 
   Home   Help Search Login Register  
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: Henkinen valmentautuminen subussa  (Read 3137 times)
AriFerra
Hallituksen jäsen
*
Offline Offline

Posts: 3713


1907


View Profile
« on: December 04, 2009, 00:20:22 »

Tökätäänpäs porukkaa hieman, kun on viime aikoina ollut aika hiljaista.
Kuuluuko tämä asia Peliväline-aiheeseen? Kenties, onhan pelaaja loppuviimein se tärkein tekijä pöytäjalkapallossa.

Kaikessa urheilussa (ja sen kaltaisessa jota subu lienee) henkinen suoritus on hyvin tärkeää. Monien mielestä jopa yli 50 % suorituksesta. Asiaahan ei voi millän tavalla testata/osoittaa faktaksi, mutta varmasti olemme yhtä mieltä siitä, että tärkeää se on.

Sanomattakin kai on selvää, että fyysinen kondis vaikuttaa lajissamme suoritukseen. Hyvä vire. Ei ylensyönyt, ei krapulaa (puhumattakaan maistissa pelaamisesta, kuka sellaista ikinä koskaan tekee... ), jopa ns. hyvä kunto auttaa parempaan suoritukseen.

Henkisellä puolella löytyykin sitten jos jonkinlaista mielipidettä ja ohjetta. Joitakin yleislinjoja uskaltaa kuitenkin vetää.

Voitko hyvin?
Henkisen valmentautumisen kautta pystytään hyödyntämään oma osaaminen kaikissa tilanteissa ilman, että omat, sisäiset rajoittavat tekijät tai ulkoiset paineet häiritsevät suoritusta.

Lihasrentous
Rentous tarkoittaa optimaalista lihasten jännityksen tilaa tarvittavassa tehtävässä. Ylimääräinen, esmes stressipohjainen lihasjännite tulisi saada pois.
Pelikäsi pitäisi olla niin rento, että ylimääräiset lihakset eivät ole toiminnassa tarvittavien lihasten vastavaikuttajana ja että toimivissa lihaksissa on vain niiden tarvitsema tilannejännitys. Käytetään siis vain tarvittavaa suoritusta, ei ylimääräistä. Näin saadaan koko keskittyminen siihen meneillään olevaan suoritukseen.

Tilannestressi
Tätä voi aiheuttaa esimerkiksi työ, perheasiat, vähäinenkin sairaus tai vamma, vuodenaika, säätila, väsymys (ja sen aiheuttajat). Ihan mikä tahansa. Auto särki. Koira kipeä. Tyttöystävä nalkutti jne. jne.

Syvähengitys
Kuulostaa koomiselta. Miettikää nyt. 16 karvaista äijää muovisten pikku-ukkojen vieressä vetävät ilmaa keuhkoihin ja puhaltavat sen yhtä aikaa ulos. Mutta toimii oikeasti. Tämä on nopea keino saavuttaa rentous vaikeissakin, yleensä stressiä nostattavassa tilanteissa – ja samalla sydän ja verenkiertoelimistö pääsevät helpommalla pulssin laskiessa.
(on olemassa tietysti vielä erikseen syvärentoutus, mutta lienee parempi etten ala kuvailemaan kun nämä samaiset äijät makaavat ennen turnausta hämärässä huoneessa kuunnellen tiibetiläistä mantramusiikkia...)

Irtautuminen eli irtikytkeytyminen
Pelitilanteessa tulisi sulkea kaikki muu pois. Keskittyä vain hetkeen.
Pelissä voidaan saavuttaa upea tunne. Niin sanottu flow, ”virtaus”, jolloin kaikki vain tuntuu sujuvan eikä ajankulua huomaa.

Mielikuvaharjoittelu
Ennen peliä, ja milloin vain, voi tehdä varsinkin taktista mielikuvaharjoittelua. Mutta myös psyykata itseään onnistumaan esmes pitkissä haltuunotoissa, laukauksissa jne.

Keskittyminen
Ehkä tärkeintä kaikista on keskittyminen suoritukseen, siis tässä yhteydessä peliin. Kun edellä olevat asiat ovat kunnossa, on keskittyminen helpompaa. Itseensä ja kykyihinsä uskominen. Epäonnistumista ei tulisi miettiä. Keskity pelaamiseen, sulje kaikki muu pois.

Huh, johan tuli juttua. Ottakaa kantaa. Oikaiskaa.


« Last Edit: December 04, 2009, 00:23:50 by AriFerra » Logged

S.P.Q.R. -> Sono pazzi questi romani
http://subbuteo-ile-ja-jere.vuodatus.net/
EN TYKKÄÄ ENKÄ JAA!
Hönkki
Hallituksen jäsen
*
Offline Offline

Posts: 9453


View Profile
« Reply #1 on: December 05, 2009, 01:35:44 »

Kovin on syvällinen aihe ja urheiluvalmennuksen ammattilaiset pystyisivät varmasti kirjoittamaan siitä satoja sivuja. En nyt oikein tiedä olenko oikea ihminen antamaan ohjeita, kun on menestys jäänyt kuitenkin ainoastaan kohtalaiseksi. Muutamaa ohjetta olen yrittänyt noudattaa.

1) Älä koskaan ajattele ennen näpäytystä, että jos nyt epäonnistun, niin peli on hävitty. Älä myöskään ajattele, että jos nyt onnistun niin peli on voitettu.

2) Laukauksissa tärkeintä on osua palloon. Monesti unohtuu kun yrittää liian tiukkoja leikkauksia.


3) Riittävästi unta ja happea

Logged

Dark Hesu
Pages: [1]
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2015, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!