• Welcome to Suomen Pöytäjalkapalloyhdistys - Forum.
 

Uutiset:

Rekisteröidy - Lähetä sähköpostia info@subu.fi

Main Menu

Jalkapallon MM-lopputurnaus 2018 Venäjä

Aloittaja SouthernBoogieCat, toukokuu 19, 2018, 18:36:35

« edellinen - seuraava »

Hönkki

Lainaus käyttäjältä: nabel - kesäkuu 14, 2018, 13:50:56
Tänään myös Che Guevaran syntymäpäivä, en usko että sattumaa.

Ei tietenkään ole sattumaa. Hänen poikansa Che Kerava on osallisena.
Bailey, Gidman, Albiston, Wilkins, Moran, McQueen, Coppell, Birtles, Stapleton, Robson, Macari. Sub. Moses

Porvoon turkkilainen

Nämä pj:n teoriat ovat hyvän dekkaristin ainesta. Pidän

Killer

Lainaus käyttäjältä: Porvoon turkkilainen - kesäkuu 14, 2018, 15:10:51
Nämä pj:n teoriat ovat hyvän dekkaristin ainesta. Pidän

Lukisin kyllä:
Kun Hollanti koputti ovelle.

nabel

Myös saudit kentälle heti ramadanin jälkeen.

Hönkki

Deutschland-Meksiko. Lahjottu tuomari. Ei paljoa, mutta ratkaisevasti.
Bailey, Gidman, Albiston, Wilkins, Moran, McQueen, Coppell, Birtles, Stapleton, Robson, Macari. Sub. Moses

Hovimestari

Toistaiseksi nähdyistä on ehkä Espanja ollut vakuuttavin, Ronaldo ei vain ollut pysäytettävissä.

nabel

Huonoja salaliittoja, Saksalla ei ole mahdollisuuksia päästä pelaamaan Volgogradiin.

SouthernBoogieCat

Belgia vakuutti minusta avausottelussa eilen enemmän kuin moni muu ennakkosuosikki tätä ennen.

Hönkki

Espanja muuten hyvä, mutta De Gea on henkisesti lopussa, kun 2 vuotta takana Mourinhoa. Eikä saa edes kesällä levätä.
Bailey, Gidman, Albiston, Wilkins, Moran, McQueen, Coppell, Birtles, Stapleton, Robson, Macari. Sub. Moses

nabel


Rossonero

Koska pudotuspelikaavio uhkaa muodostua toispuoleiseksi ja räikeä taktikointikin näyttäisi siksi kannattavan, intoudun hieman kirjoittamaan tänne.

Lohkot lyhyesti:

A) Venäjä yllätti pääsemällä näin aikaisessa vaiheessa jatkoon. Toki Salahin puolikuntoisuus tuhosi Egyptin. Uruguay taattua tavaraa. Kumpikaan ei vakuuta kuitenkaan tarpeeksi (Venäjä luhistunee heti, kun tulee kovempi vastus pudotuspeleissä) ja vastaan todennäköisesti asettuvat Esp ja Por vievät voitot. Veikkaisin lohkovoittajaksi Venäjää, koska sen maaliero on parempi ja Uruguaylla ei ole erityistä syytä haluta voittaa lohkoa ja päätyä vaikeammalle puolelle.

B) Marokolla ja Iranilla todella vahvoja esityksiä, mutta Marokolla ei onnea lainkaan ja Iranillakin onni hylkäsi Espanjaa vastaan. Täydet saumat oli molemmilla pelillisesti jatkoon, mutta nyt näyttää vaikealta. Iran voi hyvin haastaa Portugalin tiettyyn pisteeseen asti, mutta pakkovoitto avaa tarpeellisen tilan lusitaaneille. Lohkovoitto on toisaalta äärimmäisen merkityksellinen tässä lohkossa, koska se johtaa kaavion helpommalle puolelle.

C) Perun puolesta harmittaa. Pilkku, maalipuut ja molemmissa peleissä tilastot joukkueen eduksi tai tasan. Olisi ansainnut enemmän. Ranska on pitkästä aikaa pelillisesti todella vastenmielinen. Ei vakuuta lainkaan ja vaikeuksia tulee, kun peliä pitäisi viedä esim. tappioasemassa. Joukkue toimi puolustuksessa ja vastahyökkäyksissä kohtuudella, mutta enemmän pitäisi pystyä tarjoamaan. Tanska varmaan toinen jatkaja, koska Peru sisuuntunee ausseja vastaan. Tanska on kuitenkin ollut yllättävissä vaikeuksissa.

D) Argentiina vaikeuksissa, kuten ennustelin arvonnasta lähtien. Toki tilanne on vielä huonompi kuin ajattelin. Mikään ei ole kehittynyt heikon karsinnan jälkeen ja Sampaolin rakkikoirapelityylille ei ole sopivia toteuttajia tuossa joukkueessa. Messi pitäisi penkittää ja hakea pelityyli ilman yksilöitä. Messin asema on tuhonnut Argentiinan, koska valmentajilla ei ole vahvuutta roolittaa häntä selvästi. Argentiina ei ole Barca. Lisäksi Argentiinan neljän vuoden takainen taistelumoraali loistaa poissaolollaan. Kroatia on yllättänyt, koska on perinteinen kompuroija. Nigeria oli pettymys, mutta voitto huomenna voisi johtaa jatkopaikkaankin. Nigerian voitto olisi toisaalta myös Argentiinalle hyvä. Islanti oli juuri niin paha Argentiinalle kuin odotin. Erittäin vaikea arvioida toista jatkajaa, mutta Islanti voi olla vahvoilla. Kroaatit haluavat kuitenkin lohkovoiton eivätkä lepuuttane riskillä pelaajia, koska se vie kaavion halutummalle puolelle.

E) Brasilia rikkana rokassa eteläamerikkalaisten kompuroinnissa. Toki pelillisesti näistä vakuuttavin ja itse asiassa maalintekoa lukuunottamatta vakuuttavimpia suurista suosikeista. Helpohko lohko päätynee brasseille, jos eivät taktikoi itseään kaavion toiselle puolelle. Perinteisesti tällaista ei ole katsottu Brasiliassa hyvällä. Minusta Brasilian ongelmat eivät ole vain Neymarin itsekkyyteen liittyviä, vaan myös keskushyökkääjään liittyviä. Hieman tehottomasti pörräävä Gabriel Jesus tarvitsee minusta erilaista tilaa kuin vaikkapa Firmino, joka on fyysisempi pelaaja rp-alueella. Sveitsi vaikuttaisi lohkon toiselta jatkajalta, mutta kun lohko on brasseja lukuunottamatta jokseenkin nihkeä, voi Serbia mennä. Costa Rica vaikuttaa siltä, että viime kisojen nälkää ja laatua ei ole.

F) Saksa oli yllättävän huono pelillisesti. Toki se oli sitä myös viimeisissä treenipeleissä, mutta silti. Myös saksalainen hyve, eli pelin pitäminen ohjaksissa, oli unohtunut, kun Löw on ilmeisesti liiankin idealistisesti hyökkäämässä jopa molemmilla laitapakeilla samanaikaisesti. Voisi kuvitella, että homma saadaan kasaan, mutta nihkeätä Ruotsia ei ole helppo voittaa ja tasapeli ei väkisin jätä tilannetta enää Saksan käsiin. Meksiko oli hieman odotettua fiksumpi ja piti pelin kasassa koko ajan. Sillä on erittäin hyvä joukkue, joka voi mennä pitkällekin, koska lohkovoittajalle kaavio on otollinen. (Toki kaikki mahdollisuudet sössimiseen ovat Meksikon tuntien.) Ruotsi haastaa Saksan kakkospaikasta, jos pystyy tasuriin keskinäisessä. Etelä- Korea oli avauksessa pettymys, mutta eivät odotuksetkaan olleet korkealla.

G) Tunisia haastoi odotetusti Englannin, mutta tappio ratkaisi samalla lohkon jatkajat. Belgia ei häviä Tunisialle, jolla pohjoisafrikkalaiseen tapaan maalinteossa toivomisen varaa. Panama taas on odotetusti kisaturisti, jolle piste Tunisiaa vastaan on tavoite. Tässä lohkossa on jännä nähdä miten jatkoonmenijät asennoituvat toisiin peleihinsä ja etenkin lopun keskinäiseen, koska lohkovoitto johtaa kaavion huonommalle puolelle. Lohkon kakkosen tie välieriin asti uhkaa olla poikkeuksellisen helppo. Jos olisin päättämässä, taktikoisin jo seuraavassa pelissä maalieron kanssa (esim. Englanti-Panama).

H) Lohko on kisojen mielenkiintoisin, kuten odotettiinkin. Neljä aivan eri pelityylillä pelaavaa joukkuetta, joista ennakkoon heikoimmaksi arvioimani Japanikin lunasti viimeisten harjoituspelien lupaukset ja esitti vahvaa peliä. Toki Kolumbia möhli itse (minusta punainen oli kyllä liikaa, koska ei torjuntaliikettä). Avauspelien perusteella Japani ja Senegal ovat vahvoja ehdokkaita jatkoon, mutta Puolan hyökkäys parantanee. Kolumbia on kyllä pelottavan kaukana toimivasta pelistä ja muistuttaa ikävästi Argentiinaa ollessaan yksilöiden varassa. Lohkovoittaja pääsee kaaviossa paikkaan, jossa näilläkin joukkueilla on mahdollisuus välieriin asti.

Jotta jatkopelinäkemykseni avautuisi, laitan alle jonkinlaisen kuvion näiden pohdintojen pohjalta. Jatkopelikaavion vasen puoli (A1) uhkaa muodostua todella pahaksi, kun taas oikea puoli mahdollisesti antaisi esim. lohkovoittajana Espanjalle historiallisen helpon reitin finaaliin asti. Vasemmalle taas ovat päätymässä Brasilia, Ranska, Saksa, Portugali/Espanja, mahdollisesti Argentiina sekä Belgia, jos voittaa lohkonsa. On myös hyvä muistaa, että ensin pelattavien lohkojen mailla ei ole mahdollisuutta taktikoida niin paljon kuin loppupään mailla.

Vasemman puolen kaavaillut ottelut kaaviojärjestyksessä ovat

Venäjä-Portugali
Ranska-Islanti/Argentiina/Nigeria

Brasilia-Saksa (!)
Belgia/Englanti-Lohko H:n kakkonen (Senegal, Japani, Puola, Kolumbia)

Vasemmalla siis Belgialla olisi puolivälierissä vastassa superkohtaamisen voittaja ja toisaalta Ranskalla Portugali tai Espanja. Jopa välieriin pääsy olisi siis kaikille tämän puolen joukkueille todella kovan tien takana.

Oikealla kaavio näyttäisi tältä

Espanja-Uruguay
Kroatia-Tanska

Meksiko-Sveitsi
H voittaja (Senegal, Japani, Kolumbia, Puola)-Englanti/Belgia

Espanjalle tiellä välieriin kovin vastus etukäteen olisi Kroatia ja toisaalta Uruguayllakin on saumat, jos onnistuvat spanskeja vastaan. Toisaalta Englannilla ja Belgialla olisi täydellinen sauma välieriin, kuten toki Meksikolla ja Sveitsilläkin. Tällä puolella ei olisi kuin Espanja sekä mahdollisesti Belgia, joista on puhuttu. Koska nekin ovat lyötävissä, antaa tämä kyllä aikamoisen mahdollisuuden unelmille noille keskitason maille.

Välierät ovat sitten sellaisia pelejä, jossa kokemus on useimmiten ollut valttia. Finaali voi siis hyvinkin olla kahden suuren kohtaaminen.

En tiedä onko modernin futiksen aikana ollut samanlaista kaavion epätasapainoa. En ainakaan muista sellaista, vaan yllätykset ovat johtuneet suosikkien kaatumisesta pudotuspeleissä.

Minusta erityisen kiinnostavaa on nyt seurata lähteekö joku isompi tai pienempi taktikoimaan tässätilanteessa.

Rossonero

Kisapähkinä aluksi (ei väkisin yhtä oikea vastausta): Mikä aiempien kisojen rangaistuspotku tulee mieleen Iranin Ansarifardin vedosta?

Kommentoidaan sitten viime päivien pohjalta, kun melkein kaikki ovat yhden pelin edellisen tekstin jälkeen pelanneet. Taktikointia ei ole nähty toistaiseksi, koska Englannin 6-1 olisi niin taidokasta sellaista, että en usko engelsmannien siihen pystvän (jättää kaiken auki ja tasatilanteessa ottamalla kortin putoaa kakkoseksi, kun mennään fair playhin).

A) Ei suurempaa taktikointia muutamaa pientä kokoonpanomuutosta lukuunottamatta. Noilla nähdäkseni annettiin lähinnä tuntumaa vähemmän pelanneille, joita voidaan tarvita. Uruguay osoitti lohkon huonouden ja Venäjän olleen kuplassa. Espanja omine heikkouksineenkin pyyhkii lattiaa kotijoukkueella. Tilastojen mukaan saudit löysivät viimein pelinsä, jota näyttivät treenipeleissä. Se on vain edelleen liian pehmeä näihin ympyröihin. Egypti oli pettymys, mutta Salahin tuulettamatta jättämä maali kertoi aika paljon viime päivien kohusta.

B) Tämä lohko jää kismittämään. Sekä Marokko että Iran olisivat ansainneet jatkopaikan sekä pelillisesti että asenteen puolesta. Tämä oli ehkä jopa kisojen kovin lohko. Iranin lohkovoitto oli täysin mahdollinen loppuun asti. Samoin kumman tahansa suuren nimen putoaminen. Jatkopeleissä Portugali joutui kaavion vaikeammalle puolelle ja kohtaa lisäksi Uruguayn, jota on pakko pitää nyt suosikkina tuohon. Espanja voittaa Venäjän huonollakin pelillä ja on kaavion helpommalla puolella.

C) Ei pelejä.

D) Nigeria voitti Islannin ja nousi vahvaksi jatkajaehdokkaaksi. Islanti tuskin jatkaa, koska yhden maalin voittokaan ei välttämättä sille riitä ja Kroatia on ollut poikkeuksellisen järkevä näissä kisoissa. Ehdin jo toivoa Sampaolin erottamista, koska Argentiinan pelissä ei ole mitään toimivaa. Heidän toivonsa lepää täysin yksilöiden varassa, joten Sampaolin valinnoilla on nyt paljon merkitystä. Useita muutoksia pitäisi tehdä avaukseen. Jos puolustus peluutetaan kuten aiemmin, on seurauksena Nigerian voitto, ja heidän jatkopaikkansa onkin todennäköisin.

E) Brassit eivät saa palloa pussiin millään. Mutta eivät päästäkään juuri. Siispä edelleen suosikkiainesta. En usko Serbian pystyvän voittoon. He munasivat totaalisesti Shaqirin maalissa ja Sveitsi jatkanee toisena. Sveitsin lohkovoitto toki myös mahdollinen, joskin epätodennäköinen.

F) Saksa ei vakuuttanut edelleenkään tuloksen teossa. Pelillisesti toki, mutta 10 minuutin kohdalla syöttöjen ollessa 122-6, pitäisi jotain syntyäkin. Gomez tarvittaisiin kärkeen alusta, koska Wernerin pelitapa vaatisi tilaa juoksuille eikä eitä ole. Ja miksi sitä Brandtia ei peluuteta enemmän, kun laukoo tuollaisia vetoja saamillaan hajaminuuteilla paineen alla. Etelä-Korea ei ole erityinen, mutta sillä on niin nopeita pelaajia, että Saksan pitää miettiä aika tarkasti puolustuksensa, että ei tapahdu kuten Meksiko-pelissä. Pieni riski edelleen Saksan putoamiselle on, mutta se voi mennä finaaliinkin. Ruotsi oli vakuuttava joukkuepelissään, mutta pallollinen peli on liian huonoa. Pakkovoitto Meksikosta ei kuulosta todennäköiseltä, kun Meksikokaan ei voi lepuuttaa tähtiään.

G) Englannin ja Belgian tasosta ei oikein vielä tiedä mitään. Molemmilla on ollut karsinnoissakin maalijuhlat heikompia vastaan, mutta kovissa peleissä tulee takkiin. Tällaisissa lohkoissa tuntuu älyttömältä, että maalikuninkuus voi ratketa. Kane teki kaksi rankkaria ja kolmannen tietämättään, ja johtaa siis maalipörssiä. En tiedä oliko Englanti niin nerokas, että laittoi tilanteen täysin tasoihin ennen viimeistä peliä Belgian kanssa. Nythän Englanti on lohkokärjessä yhden keltaisen vähemmän ottaneena. Taktikointia ja yllättäviä keltaisia voi olla luvassa, mutta toisaalta siinä voi kadota pelituntuma. Panaman maali oli yksi kisojen hienoista hetkistä, vaikka joukkue ei tälle tasolle kuulukaan pelillisesti. Ramon Torres on hieno pelaaja.

H) Puola oli yllättävän huono, mutta sen ei ehkä pitäisi yllättää. Lewan maalivireen katoaminen keväällä ei rajoittunut Bayerniin. Japani menee suurella todennäköisyydellä jatkoon Senegalin veskarin mokan avulla. Japani on ollut ok, mutta ilman melkoista tuuria molemmissa peleissä se ei olisi näin vahvoilla. En voi ymmärtää miksi Senegal ei peluuta maalissa Gomisia, joka on yksi Serie A:n parhaista nuorista maalivahdeista. Aivan eri tason varmuus esim. keskityksissä kuin N'Diayella. Kolumbia teki kisojen hienoimman peliesityksen Puolaa vastaan, mutta Senegalia vastaan voi käydä mitä vain, kun kyseessä pakkovoitto. Toivoisin näitä kahta jatkoon, mutta se vaatisi Puolan kunniavoiton Japanista.

Jatkokaavioihin nyt valistuneemmat veikkaukset:

Uruguay-Portugali
Ranska-Nigeria (Argentiina)

Brasilia-Saksa
Englanti/Belgia-Japani

Aikamoisia pelejä heti, koska vain Japani vaikuttaisi olevan ilman mahdollisuuksia kumpaa tahansa vastaan.

Oikealla kaavio näyttäisi tältä

Espanja-Venäjä
Kroatia-Tanska

Meksiko-Sveitsi
Kolumbia/Senegal-Englanti/Belgia

Espanja-Kroatia pelaisivat välieräpaikasta ja toisella puolella on yllättävän paljon tilaa unelmille. Jälkimmäisestä porukasta voi hyvin tulla finalisti, koska Kroatia ja Espanja ovat voitettavissa välierissä.

Mielenkiintoista muuten, että tuolla mörssärien puolella ei yksikään joukkue ole vakuuttanut kisoissa (Belgia/Englanti ei lasketa vielä), ja kaikki parhaat esitykset ovat tulleet tältä keskikastin kaaviopuolelta (Kroatia, Meksiko ja jossain määrin Senegal sekä Kolumbia).

Hovimestari

Kisakysymysten perinteinen vastaus on '86 Belgia-N-liitto 4-3ja, mutta muistini mukaan Igor Belanov veti ylös kovempaa ja hiukan keskemmälle, joten pähkinä on liian kova purtavaksi ainakin minulle.

En muista koska olisin katsonut näin monta peliä arvokisoista, viime vuosituhannella epäilemättä. Suurista oikein mikään ei ole vakuuttanut. Mahdollisesta Brasilia-Saksasta tulee herkullinen.

Rossonero

Lainaus käyttäjältä: Hovimestari - kesäkuu 26, 2018, 13:32:57
Kisakysymysten perinteinen vastaus on '86 Belgia-N-liitto 4-3ja, mutta muistini mukaan Igor Belanov veti ylös kovempaa ja hiukan keskemmälle, joten pähkinä on liian kova purtavaksi ainakin minulle.

Ei ole Belanov. Samanlaisuus tulee sekä vauhdinotosta, jalan asennosta että pallon osoitteesta. Ikävä kyllä en löytänyt haetusta rankkarista kunnollisia hidastuksia, joten voi olla hyvinkin harvalla mielessä. Rankkarin tuomitsi teatraalinen tuomari, jolla oli myöhemminkin kisoissa isohko rooli. Peli, jossa tuo tuli, on klassikko.

Areenan (tms) lähetykset vierekkäin näytöllä ovat tuoneet hienon lisän lohkojen vikoihin peleihin, kun voi seurata samanaikaisesti. Eilen ja tänään iltapelit ovat olleet herkullisia. Jotain hyvää on nettikin tuonut, kun ei tarvitse ottaa VHS:lle, yrittää olla uutispimennossa toisesta pelistä ja katsoa putkeen toista peliä.

Pudotuspelit ovat tietenkin oma lukunsa, mutta lohkoissa vakuuttavin on ollut Kroatia. Tähtiin on selvästi tämän illan jälkeen kirjoitettu finaaliksi Argentiina-Kroatia, jossa argot ottavat revanssin...

SouthernBoogieCat

Lainaus käyttäjältä: Rossonero - kesäkuu 26, 2018, 23:47:31
Areenan (tms) lähetykset vierekkäin näytöllä ovat tuoneet hienon lisän lohkojen vikoihin peleihin, kun voi seurata samanaikaisesti.

Espanjalaisella TVE:llä oli 1990-luvulla - kun näyttivät Espanjan liigan pelejä vielä vanhaan hyvään aikaan kun pelit eivät olleet maksukanavilla (TVE:hän oli Espanjassa ns. vapaasti katsottava kanava vaikka Suomessa toki maksukanava tuolloin) - niin että ratkaisukierroksella näyttivät (jos ratkaisuotteluita oli kaksi) toisen ratkaisupeleistä suorana jonka yhteydessä kuva siirtyi toiseen meneillään olevaan ratkaisupeliin jos siellä tapahtui jotakin. Näin näytettiin mm. kauden 1993-1994 ratkaisukierros (viimeinen kierros) jossa Deportivolla ja Barcalla oli ratkaisupelit. Tuolloinhan Deportivo johti selvästi vielä kevätkaudella ja Barca kiri usean pisteen johdon niin että mestaruus ratkesi vasta viimeisellä kierroksella. Deportivo sai 0-0-tilanteessa lisäajalla pilkun jonka mokasivat Barcan hoitaen oman pelinsä. Jos Deportivo olisi laittanut pilkun sisään olisivat he juhlineet mestaruutta riippumatta Barcan ottelusta. Tuo Deportivon ottelu oli pääottelu ja Barcan pelistä näytettiin kun siellä jotakin tapahtui. Tuollainen samankaltainen systeemi voisi sopia MM-kisalähetyksiin kun ottelut viimeisellä alkulohkon kierroksella pelataan samanaikaisesti.